Publicitat

Matar el mite

El 10 d'octubre va fer 50 anys de l'assassinat del Che Guevara. Capturat a la selva boliviana per l'exèrcit del país amb ajut de la CIA.

Metge, filòsof i escriptor. Comunista, s'adhereix a la revolució cubana i entra en La Habana al gener el 1959, junt a Fidel Castro i els guerrillers que derroquen el president i dictador Fulgencio Batista.

Després de diversos càrrecs importants (InstitutoNacional de la Reforma Agraria, Departamento de Indústrias i president del Banco Nacional de Cuba), deixa el país i organitzà la guerrilla al Congo. Finalment participa en la lluita revolucionària a Bolívia.

Un personatge així molestava als Estats Units que veia perillar els seus interessos a Amèrica del Sud. És per això que la CIA s'implica en la captura i posterior assassinat.

El Che s'havia convertit en un mite. I, en aquell temps, eliminar un mite significava llevar la seva vida. El que vulgarment es diu, matar-lo.

Va passar també amb el president xilè, Salvador Allende l'11 de setembre del 1973. Elegit per una coalició, Unidad Popular, va intentar crear una via pacífica al socialisme. Va ser derrocat i posteriorment mort per un cop d'estat comandat pel militar Augusto Pinochet. En aquest cas també va tenir molt a veure l'ajut dels Estats Units.

Avui dia no cal vessar tanta sang per a matar la gent molesta. Simplement se la difama. Els mitjans de difusió són més potent que les armes. Només cal rebuscar en el passat de la gent, tergiversar la informació o simplement inventar-se-la. I ja tenim el personatge viu, però mort.

Se n'ha fet servir excessivament el mot terrorista. Se l'ha desnaturalitzat i ha perdut el seu significat inicial. Depèn qui la fa servir. Si tu fas quelcom que no agrada al poder, ets un terrorista. En canvi, les forces de seguretat, si fan el que l'autoritat establerta demana, estan vetllant per l'ordre. Encara que sembrin el terror entre la gent.

El Che va patir dues morts. Se'l va afusellar sense judici (i tal com està la judicatura, no sé si hauria calgut...) i se'l va desmitificar posteriorment. La magnífica fotografia que Alberto Korda va fer el 1960 va anar a parar a moltes samarretes de la gent pija de l'alta societat. També se n'han fet senyeres, marcs de fotos, etc. Vull dir, s'ha comercialitzat la seva imatge.

Altrament, s'han publicat escrits seus. Molts de verídics i d'altres inventats. Una manera de crear confusió i recel.

Una eficaç manera de matar el mite. No creieu?

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades