Publicitat

‘12 suicidal teens’. Japó (2019)

Potser el més difícil de conciliar en aquesta vida és el dret inqüestionable que té cada persona de decidir –si així ho vol– quan i com posar fi a la seva existència, i el dolor, els interrogants, la culpabilització que aquest acte pot generar en el seu entorn afectiu.

El que en aquesta pel·lícula se'ns fa evident, ja que la proposta és un suïcidi col·lectiu, és que aquest dret de l'individu no respon a una única raó. Hi ha motivacions de tota mena. Cadascú té la seva o les seves. Algunes tràgiques, fins i tot evitables, si són fruit de la desesperació, altres acceptades per ben explicades i, per tant, compreses. Totes ben diverses en el seu conjunt: responsables o irreflexives, victimistes o acusadores, filosòfiques, crematístiques, infantils, madures, accidentals, covardes o valentes, per imitació, etc.

El plantejament també té en compte, i considera, la diferència i les conseqüències que hi ha, a tots els efectes, entre una mort desitjada i una de provocada. La primera és acceptable, la segona és un crim.

El que crida l'atenció, però, és quin interès té, el perquè d'una acció grupal, què fa solidàries un nombre determinat de persones totalment desconegudes fins al moment, que hauran de posar en antecedents la resta d'assistents, d'argumentar de manera raonada la seva presència, la seva voluntat, la seva determinació; el motiu pel qual són allà, tenint en compte, a més, que per continuar és necessària la unanimitat dels participants en una votació. La mort no és un acte íntim, s'ha convertit en un esdeveniment públic. Això sí, sense cap solemnitat, de manera quasi asèptica.

I no hi ha ningú que passi dels vint anys. I actuen en secret. Perquè aquest assumpte encara és un gran tabú.

Yukihiko Tsutsumi, prolífic realitzador de vídeo clips, anuncis, sèries de televisió i cinema, nominat al Premi de l'Acadèmia Japonesa a la Pel·lícula de l'Any, dirigeix el guió de Yutaka Kuramochi basat en l'obra original de Tow Ubukata.

Argument

Dotze adolescents han decidit trobar-se d'amagat per acabar amb les seves vides. Abans però, de manera imprevista i inquietant, hauran d'investigar un fet que pot distorsionar els seus plans.

Pura Piera, espectadora

Notícies relacionades