Publicitat

‘Aterriza como puedas’ / ‘Airplane!’. USA (1980)

Un avió és un espai tancat compartit, durant un temps, per un nombre determinat de persones liderades/conduïdes per professionals preparats, ajudats des de la distància per altres professionals també competents. (I té uns motors i unes ales i etc., naturalment).

Si no tenim en consideració el parèntesi anterior podríem dir que un avió s'assembla a un país, que és un espai delimitat per unes fronteres, que durant un temps comparteixen unes persones i que està liderat/conduït per professionals preparats ajudats des de la distància per altres professionals també competents.

A l'avió coincideixen persones d'hàbits, necessitats, desitjos i capacitats diversos i al país hi ha un nombre força més gran de persones, lògicament amb una major diversitat d'hàbits, necessitats, desitjos i capacitats.

En un avió tot anirà prou bé si les condicions són favorables: sense imprevistos ni ensurts, ni inclemències, ni intoxicacions, ni histèries, ni bromes, ni pors, ni rivalitats, ni etc.

EI país funcionarà si totes les condicions són favorables: sense imprevistos ni ensurts, ni inclemències, ni intoxicacions, ni histèries, ni bromes, ni pors, ni rivalitats, ni etc., d'altra mena.

Val a dir que en ambdós casos caldrà una mica de sort, com en tot en la vida, però el determinant, també com sempre en la vida, seran les persones. Llavors ningú s'estavellarà, ni l'avió ni el país.

De vegades passa, però, que qui ocupa la plaça de líder/conductor, o ajudant des de la distància, no té suficient preparació o es mou per interessos espuris. Si és així els problemes i el malestar estan garantits.

En el cas de l'avió tot anirà bé si els passatgers arriben sans i estalvis (i amb equipatge) al seu destí.

El país assolirà el benestar dels seus habitants si poden viure en condicions no precàries, amb tots, tots, tots els seus drets satisfets (formació, salut, habitatge, elecció, i molts etc.), lluny de la violència i sense intoxicacions de cap tipus.

Escrita i dirigida per Jim Abrahams, i els germans David i Jerry Zucker també autors de diverses seqüeles (totes titulades Xxx... como puedas), el 1980 va estar nominada als Globus d'Or com a Millor pel·lícula - Comèdia / Musical, al Millor guió als premis Bafta, i el Sindicat de guionistes (WGA) li va atorgar el premi al Millor guió adaptat de comèdia.

Argument

A mig camí entre Los Ángeles i Chicago un avió es troba amb males condicions meteorològiques mentre tripulants i passatgers tenen problemes. Des de terra els intenten ajudar (o no).

PS. El desgavell de l'avió de la pel·lícula fa riure (i molt), el desgavell de la realitat del país fa plorar, per no dir esgarrifar (també molt, o encara més).

Pura Piera, espectadora

Notícies relacionades