‘La estación de las mujeres’ / ‘Parched’. Índia (2015)

Retrat de l'Índia rural que, com a societat, no ens deixa gaire ben parats. I és que l'equilibri en la relació entre homes i dones en el país asiàtic i en el nostre val a dir que potser no és tan diferent com ens agrada pensar.*

Vegem-ho:

Uns matrimonis prematurs i concertats (per a ambdós sexes) i una dot –que ha de pagar la família del noi si vol tirar endavant el casament–, acostumen a garantir la infelicitat dels contraents i del seu entorn per a tota la vida. Això passa a l'Índia. Aquí no.

La força del grup masculí a l'hora de fer malvestats, amb impunitat i/o impotència de la víctima i de la societat.
Això passa a l'Índia... i aquí també.

Maltractaments i violacions patits per les dones a casa, siguin causats per marits, o causats per fills, o per altres membres de l'entorn familiar, són dissimulats i ignorats. Això passa a l'Índia... i aquí també.

La dona, de forma inconscient, automàtica, involuntària, però efectiva, fa de corretja de transmissió de la supremacia dels valors masculins reproduint models nocius inculcats. Això passa a l'Índia... i aquí també.

S'accepta i aplaudeix la infidelitat masculina, símbol de virilitat, mentre es repudia i castiga la dona per traïdoria. Això passa a l'Índia... i aquí també.

Prostitució. Regnen el silenci i la hipocresia sobre l'ús que se'n fa i la seva pròpia existència, l'estigmatització i el menyspreu per la dona que l'exerceix, l'explotació i l'abús. Això passa a l'Índia... i aquí també.

Preval l'ús de vocabulari i significants femenins per insultar. Això passa a l'Índia... i aquí també.

En cas d'infertilitat dins el matrimoni, a priori, la responsabilitat recau en la dona i serà, en última instància només, que es considerarà que la causa pot estar en l'home. Això passa a l'Índia... i aquí també.

La necessitat de tenir fills per ser part de la societat. Això passa a l'Índia... i aquí també.

El casament amb una persona forana no s'accepta fàcilment perquè es creu que modificarà els costums propis del lloc. Això passa a l'Índia... i aquí també.

L'alcohol és la gran coartada que permet menysprear, abusar, agredir, sense l'assumpció de cap responsabilitat. Això passa a l'Índia... i aquí també.

La reunió d'"homes savis" organitza la vida de la comunitat, malgrat puguin pesar més la incultura i l'amor propi que la maduresa i la visió del benefici global d'altres ciutadans. Això passa a l'Índia... i aquí també.

Malgrat tot hi ha amistat, ajuda i solidaritat entre persones. Això passa a l'Índia... i aquí també.

Marits enutjats, temorosos i avergonyits per les millors condicions de treball i ingressos econòmics de la muller. Això passa a l'Índia... i aquí també.

Si a això s'afegeix submissió, poca formació, dependència, resistència a canviar condicions socials i igualtat de drets dels sexes, el panorama es podria considerar demolidor de no ser per la força, l'alegria, la companyonia, la lucidesa i la determinació de moltes dones, arreu, per tal de canviar, modernitzar, humanitzar i, per tant, millorar la civilització.

Leena Yadav és la directora d'aquesta cinta inspirada en històries de dones reals que, a més de dura, també és fresca, acolorida, vital i encoratjadora. El guió l'han escrit conjuntament ella i Supratik Sen, i val a dir que ha dirigit altres tres pel·lícules que, per ara, no ens han arribat.

Argument

Lajjo, Rani, Bijli i Janaki són quatre dones que viuen al Gujarat. De diferents edats i situació familiar, coincideixen en el fet de tenir força problemes i prou ànsia de llibertat.

Pura Piera, espectadora

* Naturalment tots els ítems ressenyats no fan referència a tots els homes ni a totes les dones ni de l'Índia ni d'aquí, però sí existeix un nombre prou important d'aquest tipus de persones i de comportaments per a tenir-ne consideració.

Notícies relacionades