‘Los espigadores y la espigadora’ / ‘Les glaneurs et la glaneuse’. França, (2000)

El nostre entorn és ple de deixalles, malbaratament, runa, residus, escombraries, oblits i abandó... i de moltes persones que viuen al marge del consum desaforat per una qüestió de necessitat o, en molts casos, de pura supervivència –a hores d'ara tots hem vist, dia sí, dia també, persones remenant dins els contenidors o empenyent un carretó ple de ferralla per tal de poder subsistir–.

També hi ha altres persones que per pròpia consciència i decisió, per ecologia, per economitzar recursos, per no dilapidar matèries primeres, doten de vida el rebuig immerescut i fan de l'aprofitament una filosofia, un sistema de vida o de creació artística, donant una primera, segona o tercera funcionalitat a productes i objectes, prèviament consumits o desestimats pel mercat, de manera que del seu nou ús en resultarà un estalvi econòmic i mediambiental tan individual com col·lectiu.

I després hi ha l'Agnès Varda, autora d'aquest exercici de recerca, que es passeja per tota França amb una petita càmera a la mà espigolant* persones que espigolen de tot, i ens mostra aquest recull sorprenent, ric, i tan estimulant que dona peu a la seqüela [...] deux ans après (2002), en què ella mateixa revisita moltes de les persones que ha conegut en la primera pel·lícula mentre fa una repassada a l'abundant correspondència que ocupa la seva bústia, plena de noves aportacions al món del reciclatge, d'agraïments, i felicitacions, que ha rebut en aquest interval de temps.

La cineasta, que s'ha mort ara, als 90 anys, va començar una molt lloable carrera cinematogràfica amb La pointe courte (1955) i l'ha clos amb un altre dels seus múltiples documentals: Varda by Agnès (2019).

Lògicament (per la seva qualitat), com moltes altres de les seves realitzacions, aquesta també va merèixer força premis i nominacions:

2000: Premis del Cinema Europeu: Millor documental
2001: Associació de Crítics de Los Angeles: Millor documental
2001: Cercle de Crítics de Nova York: Millor documental
2001: Associació de Crítics de Chicago: Nominació a Millor documental

*Espigolar: Collir (les espigues que han restat en un camp després de la sega). Collir (els fruits que han quedat en el camp després de la collita general). Arreplegar (allò que un altre ha deixat). Triar (allò que està barrejat entre altres coses). Arreplegar d'ací i d'allà. [Font: Diccionari de l'IEC (2a edició)].

Pura Piera, espectadora

Notícies relacionades