‘The Reader’ / ‘El lector’. USA (2008)

Pel·lícula que haurien de veure tots els alumnes d'institut (potser abans fóra prematur?) en forma de tallers / col·loquis, doncs els seria de gran utilitat per aprendre fins on condiciona la resta de la vida d'una persona (i de totes les que d'una manera o altra es relacionaran amb ella) la formació a la qual hagi pogut accedir.

Commovedora que no deixa indiferent ningú, mostra (per presència o per absència), acompanyada d'Homer, Txékhov, D. H. Lawrence, Tintín i d'altres, la innocència, la passió, el secret, el primer amor, el dolor, l'amor prohibit, el descobriment de l'altre, la franquesa, la por, l'honestedat, la sinceritat, la dissimulació, la flaquesa, el perdó, la vergonya, el silenci, la dignitat, l'amor sincer, el tabú, el penediment, el càstig, la pèrdua, la inculpació, la justícia, l'oprobi, l'estigma, la ignomínia, el menyspreu, la mofa, l'escarni, el patiment, la taca, la ignorància, la formalitat, el sentiment, l'acció, la incultura, la incapacitat, la ineptitud, la responsabilitat del deure complert, la complexitat de les persones, la immaduresa, l'hermetisme, la solitud, el desemparament, l'aïllament, la formalitat, la justícia, la culpabilitat, l'ambigüitat, la covardia, les decisions, la tendresa, el respecte, la vulnerabilitat, la deshumanització, l’amoralitat, la compassió, el pragmatisme, la voluntat, la vergonya... i encara més coses, perquè hi ha sentiments que determinen les nostres accions i perquè sense llegir es pot sobreviure però no viure.

Amb guió de David Hare, basat en la novel·la de Bernhard Schlink, Stephen Daldry dirigeix The Reader (2008) després de les també premiades Billy Elliot (2000), i Las horas (2002), entre d'altres.

Esplèndida en tot, va ser guardonada amb força premis: Kate Winslet va rebre 8 premis, inclòs l'Oscar a millor actriu, per la seva interpretació de la protagonista femenina i la pel·lícula 21 nominacions, inclosa la de millor pel·lícula, també en premis diversos.

Argument

Alemanya, 1958. Al sortir de l'escola en Michael Berg es troba malament i l'Hanna Schmidt, revisora de tramvia, l'acompanya a casa. Posteriorment, per educació, ell li agrairà l'ajuda.

Pura Piera, espectadora

Notícies relacionades