Publicitat

Els crims reals arriben al Sang Cugat

D'esquerra a dreta: Mariona Sagalés, Toni Muñoz, Maria Cusó i Tura Soler. Foto: Jordi Pascual

Queia la nit. Sant Cugat estava sotmès a una suau boira producte d'un anticicló que havia augmentat les temperatures en plena tardor. Dia ideal per al crim perfecte. Era 7 de novembre, 6 de la tarda. Cal Temerari acollia el setè acte del festival de novel·la negra Sang Cugat. Els successos abandonaven per un moment les pàgines de llibres per omplir diaris, webs i ones.

Els periodistes Tura Soler, d'El Punt Avui; Toni Muñoz, de Rac 1, i Mariona Sagalés, del Tot Sant Cugat, eren els protagonistes d'una taula rodona sobre els crims i els successos en el món de la informació. L'acte estava moderat per Maria Cusó, de Cugat.cat. A la Sala Pins del Vallès, desenes de persones escoltaven les vivències més properes a algun dels homicidis que hi ha cada cinc dies a Catalunya.

Tots tres defensaven la tasca del periodista. Tura va qualificar la feina dels informadors davant d'aquests casos com a “investigació”. Per a ella, el terme “successos” pot ser despectiu. Tot plegat es veu condicionat per la immediatesa de xarxes socials, mitjans digitals i ràdios; una immediatesa que Sagalés qualifica de necessària per la “lluita per la publicitat”. “Aquestes notícies són les més llegides”, va sentenciar la periodista del Tot.

Justament l'èxit de visites de les notícies classificades com a successos és, per a tots tres, una demostració que la societat vol estar assabentada de què l'envolta. “La gent vol saber si hi ha un pederasta i si és segur caminar pel carrer”, continuava Sagalés, “sense confondre successos i sensacionalisme”.

No són bons temps per al periodisme de successos. Més enllà de la immediatesa, tots tres ponents van coincidir en situar com a problema l'augment de la dificultat que representa el secret de sumari i les comunicacions policials sense noms. “Si no donem noms, és com contar una llegenda urbana” va dir Soler. Just seguit Muñoz va afegir un handicap: “Treballem amb fonts no interessades, que no volen parlar”.

Parlant de l'obscuritat del periodisme, havia acabat de caure la nit. Les històries reals passaven a la pantalla amb la conferència El cinema negre ha mort… Visca el new noir! d'Àngel Comas. Encara queda un diumenge complet per fer el crim perfecte amb quatre activitats que tancaran el primer festival de novel·la negra de Sant Cugat.

Notícies relacionades