Roger Casadellà: “No entenc la gent que els hi molesta la Festa Major”

Fotografies: Anna Poquet

Ja és Festa Major a Sant Cugat i durant tota la setmana els santcugatencs podran gaudir de les 363 activitats que es realitzaran en els 11 espais repartits per diferents punts de la ciutat.

Per la Festa Major d’enguany s’ha augmentat el nombre d’activitats, el nombre de dies i ha hagut un increment del pressupost en 70.000€ respecte a l’any passat. Tot això ho explica Roger Casadellà, membre de la taula d’organització de la Festa Major, el qual ens cita a un dels escenaris de la Festa, la plaça de l’Om.

– Quines seran les principals novetats d’aquest any?

– Amb un programa tant extens és difícil decidir quines són les principals novetats però hi ha el Cercatasques, per exemple, que va de plaça en plaça intentant que la gent conegui i passi per totes les places d’una manera divertida i engrescadora. El maping, a la llotgeta del Monestir, que consistirà en que tots els dies de festa major es podrà veure una projecció d’una historia a la paret, amb flexibilitat horària perquè tothom el pugui veure. Aquest any, a més, hem treballat perquè les arts escèniques guanyin protagonisme dins el programa de Festa Major, per exemple, a la plaça de l’Om es farà un Cabaret clown per a adults, hi haurà un espectacle de monòlegs del Pepe Rubianes i arts al carrer a l’espai food and truck, etc.

– El fet que s’hagi augmentat el nombre d’activitats i dies de festa, té a veure amb l’increment del pressupost destinat a la Festa Major?

– Per res, tampoc és que s’hagi incrementat massa, el que té a veure és que la Festa Major de Sant Cugat pivota al voltant d’un acte que és el ball del paga-li Joan i que es fa el dia 29 de juny, el dia de Sant Pere, que aquest any cau en dimecres i el dia abans s’ha de fer la revetlla. Aquest fet fa que duri més dies, en concret, de dimarts a diumenge. És a dir, la Festa Major de Sant Cugat és més llarga o més curta depenent en què cau Sant Pere.

– Hi ha activitats que han hagut que canviar d’escenari perquè s’ha quedat petit, com per exemple, l’arrossada, però tot i així, el primer dia es va arribar al límit, amb un total de 150 paelles inscrites, us ho esperàveu?

– És una mica complicat perquè és l’acte preferit de Festa Major per a molts santcugatencs, ja que es crea una germanor real, estàs amb els teus companys fent una paella i compartint aquesta experiència amb la gent del costat i la plaça Barcelona i els seus entorns havien quedat petits i perillosos.

És un tema de debat sobre si realment volem fer-lo tant extens, ja que, és possible que per la seva extensió deixi d’agradar-li a molta gent. En un lloc tan ample en el qual estigués tot Sant Cugat ficat potser no es podria fer el concurs i, per tant, la por és que creixin tant que acabi morint d’èxit. Esperarem a veure com funcionen els nous escenaris aquest any i després es farà una valoració.

– Els pregoners dels últims anys han estat relacionats amb el món de l’esport, coincidència?

– Desde la taula de programació no hi tenim res a dir perquè el pregoner és una decisió de l’alcaldessa. Potser desde les entitats i la taula de coordinació hem de reivindicar que sigui una decisió dels ciutadans però de moment és així.

– Quin seria l’esquema actual de la Festa Major?

– En aquests moments les decisions importants les pren el propi Ajuntament perquè és qui decideix localitzacions, horaris d’inici i final de concerts i activitats en general, el pressupost i les entitats que reben subvenció per Festa Major.

Per altra banda hi han totes les entitats que fan les seves propostes d’activitats i preferència d’hora i de dia. Amb tot el full de propostes hi ha una Taula de Programació formada per tècnics de l’Ajuntament i gent del món associatiu i del món cultural de Sant Cugat, que de manera altruista ens ajuntem i fem un treball d’intentar acabar d’arrodonir la festa. Decidim coses com els grans concerts o bé mancances, com per exemple, si falten activitats per a nens o per a la gent gran. Intentem complementar tot el seguit d’activitats.

– Ha augmentat el nombre de participants en els últims anys?

– Sí, només cal passejar pels carrers i adonar-se que tot està ple, durant els dies de Festa Major fa goig passejar per la ciutat.

– No obstant, cada cop es més la gent que la utilitza com a ciutat dormitori...

– Per sort la Festa Major són aquells dies en els quals els santcugatencs que només utilitzen la ciutat per dormir s’hi acosten, hi participen i la viuen, són uns dies en que la gent que durant tot l’any treballa gaudeix més de la ciutat.

– Però també són molts els veïns que més que gaudir es queixen del constant soroll…

– A aquesta gent els hi diria que estan equivocats, en el sentit d’anar a viure a un lloc i pretendre que la gent que hi viu no tingui la joia de viure una Festa Major. No entenc massa aquest plantejament de la gent que els hi molesta la Festa Major. Són 4 dies a l’any de gresca i d’anar a dormir tard. Això cohesiona, fa la ciutat més humana, més fraternal, que la gent es trobi bé amb la gent del costat i això és molt més important que aquest egoisme individual que mou a aquestes persones i de pensar que el seu descans està per sobre dels altres.

Tots hem de saber conviure amb sorolls de tota mena, ja sigui perquè vivim al costat d’una fàbrica, un comerç o el que sigui. S’ha d’entendre que no ets el centre del món, sinó que la col·lectivitat és el centre d’un lloc. Sincerament, que s’hi posin fulles perquè és Festa Major i visca l’alegria.

– Tot i així heu pres alguna mesura?

– Les normatives obliguen a posar delimitadors de volum a tots els escenaris. Els horaris els posa l’Ajuntament a partir dels seus criteris i es compleixen bastant bé.

– Quins serien els protagonistes de la Festa Major?

– El Paga-li Joan és l’acte central i el que fa més anys que es fa i segueix mantenint-se viu gràcies a tota la gent que hi participa com a acte seu.

Però els protagonistes de la Festa Major són totes i cada una de les activitats, així com la gent que ho munta i hi participa, perquè ho veu com una cosa important i seva, amb l’únic objectiu de passar-ho bé.

Notícies relacionades