Els gegants es tornen a reunir a la Festa Major amb una estrena

Trobada dels geganters. Fotos: Cèlia Sales i Paula Cros.

Paula Cros i Cèlia Sales

Entre xerrades i rialles es va anar omplint, tant de persones com de gegants, la Plaça de la Vila. A les 17:30 del 2 de juliol es va produir la plantada de gegants de la 30a trobada gegantera. Infants i adults han aprofitat el moment per fer fotografies. La marxa que va recórrer el poble no va començar fins les 18:15, quan havia avançat en direcció a la Plaça Barcelona. Un flaire a menjar va omplir l'ambient a mesura que s'anaven acostant a l'indret. Els gegants i capgrossos van ballar al llarg de tot el recorregut entre espectadors, terrasses de bars i paradetes de tota mena d'establiments. Aquest any, la trobada gegantera ha coincidit amb la coneguda "botiga al carrer", fet que ha aplegat a un major nombre de persones pels carrers santcugatencs. Un cop deixada enrere la plaça, la marxa va seguir pel carrer Valldoreix fins arribar a la Plaça de Lluís Millet.

Posteriorment, i acompanyats de música en tot moment, els gegants es van dirigir cap a la Plaça de Dr. Galtés. Aquest any, el recorregut ha estat diferent. Els gegants han vorejat el carrer de Santa Maria i han passat pel Torrent de la Bomba, fet que ha comportat alguns problemes. Arran de la presència de cables elèctrics i branques d'arbres, els gegants han hagut d'inclinar-se per poder passar. En arribar al carrer de Francesc Moragas, colles i seguidors van fer via cap al carrer de Santiago Rusiñol. Va caldre que els membres de les colles obrissin pas a l'arribada dels gegants, ja que era un dels carrers més transitats pels quals havien de passar. Després de sortejar els botiguers exposant els seus productes i els compradors, finalment van arribar a la Plaça d'Octavià, on va concloure el recorregut.

"Visca!", exclama un home de la Colla Gegantera de la Llagosta. Acte seguit, els gegants comencen a entrar a la Plaça d'Octavià acompanyats dels membres de les diferents colles i dels seus músics. La plaça s'omple de gom a gom de gent de totes les edats. A l'escenari hi ha un gran paquet en el que es pot llegir la paraula "sorpresa".

En primer lloc, la presentadora va anunciar l'arribada dels de la Colla Gegantera de la Llagosta els quals "han deixat un gegant a casa", va explicar. En sentir-ho, a tots els nens se'ls van il·luminar les cares amb un somriure. Després de la presentació, els gegants van entrar a la plaça i van començar a ballar. Aquesta estructura es va reproduir durant tot l'acte. Posteriorment, va arribar el torn de la Colla Gegantera de Cornellà de Llobregat, acompanyada de dos capgrossos. Els següents van estar la Colla d'Amics d'Albert Civis. Els gegants de Vila de Gràcia van cridar l'atenció dels infants per la seva història d'amor. A aquests els van seguir els de Palau-solità i Plegamans amb en Patufet i la Masovera.

En sisè lloc van aparèixer els gegants del Clot. Després, la Colla Gegantera de Calonge amb en Martí i la Valentina representant el conte de La rateta presumida. I, com no podia ser d'una altra manera, també van assistir els Gegants de Valldoreix que comparteixen els noms de les seves dos esglésies. La Colla de Gegants de Sant Andreu de Palomar van portar amb ells als seus dos coloms i dos ancians que representen la rauxa de la Festa Major. A continuació, la Colla de Gegants i Grallers del Catllar va realitzar el seu ball a la plaça i, finalment, van aparèixer en Joan i la Marieta, els dos gegants de Sant Cugat, acompanyats dels cinc capgrossos i de la Salut i en Valentí.

Els gegants de Sant Cugat van estar rebuts entre forts aplaudiments per part de tots els espectadors. Hi havia una gran expectació ja que era el dia de la presentació d'un nou gegant de la colla. Tots es van col·locar davant de l'escenari i mentrestant s'explicava en què consisteix el projecte impulsat per la colla de Sant Pere de Vilamajor "Les Gegantes amb tu", per a la recerca contra el càncer de mama. Posteriorment, es va fer la presentació del nou gegant: el Monjo de les Manotes. La presentadora va explicar qui s'havia encarregat de crear les diferents parts d'aquest gegant. Amb dificultats, el nou membre ja s'ha sumat a la resta de gegants i tots plegats ja van ballar per tota la plaça. Per acabar, representats de les diferents colles van pujar a l'escenari a recollir el seu record i Carmela Fortuny, tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de la ciutat, va agrair la participació a totes les colles i es va mostrat satisfeta amb la jornada.

Notícies relacionades