Art amb hora Ventafocs

Fotografies de Patricia Cirera

Ahir dissabte 20 galeries i estudis de Sant Cugat van obrir el seu espai fins les 24 hores per celebrar la Nit de l’Art. Una forma diferent i misteriosa de veure l’art. Les galeries que van participar es trobaven principalment al centre i al barri Monestir-Sant Francesc.

Des de elCugatenc vam voler seguir la ruta per algunes de les exposicions. A la Galeria Canals es va inaugurar l’exposició “Recordança” dedicada a Josep Grau-Garriga, artista internacional mort a França fa cinc anys. Es podia veure vuit peces, de les quals tres eren pintura, tres de dibuix i dos de tapissos. També en el mateix espai es va fer una visita guiada per la pròpia artista Patrizia Lohan per explicar la seva exposició “Variacions”, un joc amb formes geomètriques i pintades per dins, per tant segons la llum i la posició de l’espectador, l’efecte és diferent. Això provoca que cadascú es vagi movent i es quedi allà on la perspectiva li agradi més.

En la iniciativa “Dibuixem la nit”, organitzada per Pou d’Art i El Taller, es podia dibuixar literalment el carrer, l’asfalt. Nens i nenes no ho van dubtar i de seguida es van posar a dibuixar.

Per la seva part, l’artista britànic afincat a Sant Cugat des de fa molt anys, Graham Nash, va exposar per primera vegada en solitari a DTerra i fent escultura la seva exposició “Criatures psicodèliques”. Figures fetes de filferro però dibuixades amb la tècnica inspirada de Jackson Pollock i en el Pop-Art dels anys 60-70. Consisteix en una sèrie d’animals reals i de fantasia pintats amb l’objectiu de transmetre energia i color. L’acció performativa “Vermell alterat” al Centre d’Art Maristany va donar la gota de misteri. Literalment. Va oferir begudes als assistents sense dir què contenia la beguda. Un fet inspirat en una anècdota en que suposadament el reconegut crític de l’època victoriana John Ruskins va fer una crítica ferotge sobre l’exposició James McNeill, i va dir que els quadres eren com “haver llençat pintura vermella cadmin al públic”. Per això la beguda era vermella i els assistents havien anar de vermell.

La Nit de l’Art no només van ser exposicions, sinó també música en viu pel carrer, tallers de música i espectacles de dansa. Tot un ventall d’activitats culturals que es van donar a la ciutat. La nit e l’Art, però, va coincidir amb la Champions i altres actes de la ciutat, per aquest motiu, segons Josep Canals, responsable de la galeria del mateix nom, pensa que s’hauria de replantejar la iniciativa i fer que vingués més gent de fora la ciutat. La setmana vinent és “La nit en blanc”, i Canals assegura que aquest dia hi ha més gent pel carrer, per tant es compensa.

Notícies relacionades