Cal Temerari i Edicions Xandri còmplices del crim del Sang Cugat

Ignasi Bea i Joan Ramon Armadàs. Foto: Luana Valls

La novel·la negra és un dels gèneres més de moda del moment, ho demostra el fet que cada vegada hi ha més festivals dedicats a aquest gènere, com ara: Bcnegre, El vi fa sang o Tiana negre, entre d’altres. Els últims en sumar-se a aquesta tendència han estat els santcugatencs amb el primer Festival de Novel·la Negra a Sang Cugat, que se celebrarà del 5 al 8 de novembre.

Ahir, 29 de setembre, a Cal Temerari, Ignasi Bea i Joan Ramon Armadàs, d’Edicions Xandri, van presentar el certamen que pretén vincular la literatura i la gastronomia. Tal com comentava Bea “no només els suecs i les sueques fan novel·la negra” i, per això, un dels objectius del festival és apropar aquest gènere als ciutadans per donar-li el prestigi que es mereix, “durant molts anys semblava que eren novel·letes per a qui no li agradava llegir, novel·les que passen fàcil”, explica. El Festival comptarà amb una desena d’empreses i entitats col·laboradores (entre elles les tres llibreries que venen gènere negre de Sant Cugat) i amb la presència de 25 escriptors catalans –entre ells alguns santcugantencs–, serà “una àmplia representació del bo i millor que es fa d’aquest gènere en aquest país” sentenciava Armadàs. Aquesta arrencada dóna molt bones sensacions als seus impulsors que creuen que “servirà perquè, amb poc temps, es converteixi en festival de referència”.

Durant el Festival es donaran a conèixer les principals novetats de la temporada, aprofitant que moltes d’elles es presenten entre els mesos de setembre i octubre. Alguns dels escriptors podran posar-se en contacte amb els seus lectors, “que també ho agraeixen molt”, comenta Armadàs.

S’ha escrit un crim

El programa encara no està tancat del tot però ahir ja es van poder avançar algunes de les activitats que es podran dur a terme. Una d’elles serà l’acte sobre la dona i el gènere negre que comptarà amb la presència de les escriptores Anna Maria Villalonga, Laura Díaz-Roig i Roser Cabrer. La ponència servirà per parlar sobre “dones que escriuen negre i de protagonistes femenines dins aquest tipus de novel·les”, explica Bea. Un altre dels actes confirmats és sobre periodisme i el gènere negre, on es parlarà de la crònica negra, les diferències entre realitat i ficció o com s’expliquen els crims des del periodisme. També hi ha la intenció de fer una activitat que vinculi “el gènere negre amb la història del nostre país i amb la crítica social”, ja que aquest tipus de literatura també s’ha utilitzat en moltes ocasions per fer crònica social.

Menú de matança

Tot i que el festival estarà enfocat majoritàriament a la literatura, es vol vincular també amb la gastronomia, aprofitant alguns dels aliments típics de la terra com poden ser el vi o la botifarra negra. Una de les activitats serà un tast de vins a la taverna de Cal Temerari, on la gent podrà degustar un seguit de vins negres que estaran vinculats amb la literatura d’alguna manera. També es farà un menú de matança amb tot d’elements relacionats amb el gènere negre i “amb alguna sorpresa que s’anunciarà més endavant”, tal com expliquen els seus organitzadors.

Notícies relacionades