Don Quixot visita Sant Cugat en el 400 aniversari de la mort de Cervantes

Conferència a la Casa de Cultura. Foto: Jordi Pascual

El Centro Castellano Manchego ha preparat un seguit d'activitats que s'allargaran durant tot l'any per tal de commemorar els 400 anys de la mort de Miguel de Cervantes. El primer dels actes es va fer al 4 juny a la Casa de Cultura amb Francisco Morales i Augusto-José Alegret, estudiosos de l'obra de l'artista. Entre els actes destaca la lectura pública d'El Quixot que es farà l'11 de juny a partir de les 10 a Plaça Octavià i l'escenificació de la vida de Cervantes en primera persona que es farà el 17 a les set de la tarda al Centro Popular Andaluz.

En el primer dels actes, Morales va explicar els dos viatges que suposadament va fer Cervantes a Barcelona, tot i que no hi han proves suficients que ho acreditin ni que ho desmenteixin. El primer va ser al 1569 quan l'escriptor tenia 22 anys i estava en busca i captura a Madrid. El segon viatge, del qual es tenen més indicis, va ser al 1610, quan ja tenia 63 anys. Va acudir a la ciutat comtal per tal d'embarcar cap a Nàpols amb el Compte de Lemos ja que, segons explica l'expert, hi ha indicis que el seu fill tenia una amant napolitana.

D'aquest segon viatge se sap que mai va arribar a embarcar ja que va quedar fora de l'expedició d'intel·lectuals que hi van marxar i això va significar un trauma. S'intueix, també, que va ser robat pel bandoler Perot Rocaguinarda, qui curiosament anys després sí va marxar a Nàpols; el recorregut que fa fer per la ciutat; la casa amb vistes al port on s'hi va allotjar (en l'actual Passeig Colom) i que en la seva estada va viure la nit de Sant Joan.

Tot plegat es veu reflectit en diferents punts d'El Quixot. L'obra conté 11 referències a Barcelona. Això ha permès, segons Morales, un reconeixement internacional de la ciutat. S'hi barregen vivències personals amb la ficció i això provoca incoherències en algunes dates. A Catalunya també es va publicar El Quixot apòcrif (d'Avellaneda), una falsa segona part de l'obra que Cervantes es va encarregar de respondre en la verdadera segona part d'El Quixot. D'allà la frase “segundas partes nunca fueron buenas”.

Fins i tot l'esfondrament sentimental del protagonista del llibre a la platja de Barcelona, on ara és la Barceloneta, se suposa que és una referència a la tristesa que va sentir l'escriptor quan no va poder embarcar cap a Nàpols. L'expert va reivindicar Cervantes com una figura internacional que, més enllà dels debats sobre el seu origen, ha visualitzat la cultura castellana arreu i ha fet grans aportacions a la literatura universal. Sant Cugat ara li dóna les gràcies.

Notícies relacionades