Carmen Cabezas: “Som 70 dones que cosim mascaretes des de casa i les distribuïm a qui les necessitiˮ

Foto: Cedida per l'entrevistada

Unes 70 persones cusen mascaretes i bates i les distribueixen gratuïtament a residències, hospitals i particulars que en necessitin. La iniciativa, que va sorgir arran d’un tutorial de la santcugatenca Carmen Cabezas, s’ha fet gran i avui garanteix el subministrament de mascaretes casolanes esterilitzades a tota la ciutat i a centres sanitaris de l’entorn.

Com sorgeix la iniciativa?

– A partir d’un tutorial que vaig fer sobre com cosir mascaretes per al CAP de Valldoreix, que tot just s’estava preparant. A partir d’aquell moment vaig començar a rebre missatges de gent que hi volia aportar el seu gra de sorra. El grup s’ha fet gran i ara som unes 70 dones, i també algun home. Treballem des de casa i amb els recursos que tenim.

Per a què es poden fer servir les mascaretes?

– No són per a serveis sanitaris perquè les fem amb retalls de roba. A les residències i hospitals els poden servir per fer prevenció si no tenen més material. Ara també fem bates.

Quin és el funcionament de la proposta i com aconseguiu que la distribució sigui gratuïta?

– Som un grup de dones que ens hem anat sumant a la causa i que ens coordinem per WhatsApp. Hem fet una xarxa que s’abasteix de retalls de tela que ens dona la gent. Les gomes les hem comprat amb petites donacions. Hem rebut moltes teles de gent i d’empreses que s’hi han sumat. Ha estat una iniciativa privada que ha tirat endavant gràcies a la solidaritat de moltes persones. L’Ajuntament ens va donar dos permisos per sortir a repartir. Potser són recursos escassos però quan un grup de gent s’ajunta amb un mateix fi tot és possible.

Si algú vol sumar-s’hi, com ho pot fer?

– Som a Facebook.

Quina ha estat l’acollida?

– Les primeres entregues van ser molt ben rebudes a residències i centres sanitaris perquè les nostres mascaretes van suposar un fre de contagis. Tenien una necessitat molt gran de material. També hi ha hagut particulars que ens en demanàvem o a qui els hi oferíem. Agraïm molt la participació de Clínica Dental Volpelleres, que des del primer moment ens va oferir el seu suport per esterilitzar les mascaretes.

L’Ajuntament ha cridat a fer voluntariat i donatius. Hi col·laboreu d’alguna manera?

– Amb l’Ajuntament només hem tramitat les dues autoritzacions per fer el repartiment, que els hi vam demanar nosaltres. Els nostres recursos són privats

També s’han creat diverses xarxes veïnals de suport a persones que no poden o no deuen sortir de casa. Hi esteu en contacte?

– Amb les xarxes no. Sí hem contactat amb Càritas, amb la Clínica Delphos, l’Hospital de Terrassa, l’Hospital de Sant Pau, moltes residències de gent gran de la zona... Les residències, precisament, són les que tenien més necessitat perquè en un primer moment estaven desbordades per això les vam prioritzar. Ens hem sumat a la xarxa de solidaritat des del que podíem fer nosaltres, que era recollir demandes per intentar cobrir-les.

Ara heu passat a distribuir mascaretes a la població en general. Seguiu prioritzant les residències? D’entre la població, prioritzeu algun col·lectiu?

– La primera actuació va ser, com he dit, a residències i hospitals. Veient que se’ns desbordava la feina, vam haver de marcar un protocol. Ara bé, la iniciativa va sortir per fer mascaretes per a qualsevol persona que ho necessités. Ara que estem més relaxades estem arribant a tothom.

Notícies relacionades