Publicitat

Les entitats de Sant Cugat es proposen treballar conjuntament per combatre l’emergència social

Foto: Julio Sánchez

Per obrir pas a la 44a Festa de la Tardor, que se celebrarà el cap de setmana, aquest dimecres s'ha organitzat una taula rodona a la Casa de Cultura sota el nom de Les entitats plantem cara a l'emergència social, el lema de la celebració. Amb l'ajuda de la professora de filosofia de la UAB Begonya Saez Tajafuerce, les entitats han conclòs que cal que "teixeixin xarxa" per detectar situacions de vulnerabilitat i combatre-les. En l'acte han participat la coordinadora d'esports de Sant Cugat, Fridays For Future, la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat, Castellers de Sant Cugat, un representant de la banca alternativa, Refugees Welcome i els Serveis Socials de l'Ajuntament.

La professora Begonya Saez ha donat inici a la xerrada introduint el concepte d'"ajuda mútua", que va formular el pensador rus Piotr Kropotkin l'any 1902. Per a Saez la cooperació i la fraternitat són la base per establir un vincle entre les entitats i les persones que es troben en situacions d'emergència.

La dificultat per accedir a l’habitatge, les traves dels bancs per donar finançament a petits projectes, la crisi climàtica i la gestió de l'asil a nous refugiats són algunes de les problemàtiques que les entitats diuen que tenen més impacte sobre els seus membres.

Per fer-los front, el president de la coordinadora d'esports de Sant Cugat, Rafa Robledo, demana "elaborar un esquema d'actuació concreta" com per exemple, ajudar als socis que tinguin dificultats per pagar la quota d'un club esportiu. Alhora afirma que "sense el suport de l'administració és difícil fer-ho". D'altra banda, des del públic, el president de l'Ateneu santcugatenc, Àlvar Roda, ha remarcat que "les entitats són l'eix troncal per solucionar l'emergència social".

Des de Fridays For Future Elsa Compte aposta per "no deixar cap lluita de banda i obrir-se a noves idees". Ha posat com a exemple de solidaritat a la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat, que des dels darreres mesos s'uneix a les manifestacions dels joves ecologistes.

El membre de Refugees Welcome Pablo Alonso ha declarat que "la cultura de la convivència té una òptica d'igualtat, ens hem de posar al lloc dels altres". Per tancar la xerrada la professora Begonya Saez ha sentenciat que "hi ha poder més enllà de les estructures de poder" i ha posat en relleu "la simbiosi entre la col·laboració de les persones i la creació d'entitats" un fet que considera que "va en contra de l'objectiu de preservació d'un mateix que té el sistema capitalista".

Notícies relacionades