Verònica Serrano, resident a Oman: "Tota la població es pot fer la prova, amb o sense permís de residència"

Foto: Cedida per l'entrevistada

Verònica Serrano és una santcugatenca que fa 9 anys que resideix a Oman, un país situat a l'Orient Mitjà, al costat dels Emirats Àrabs. Allà és mestra de primària i des de l'arribada de la COVID-19 fa teletreball. En aquesta entrevista ens explica com s'està gestionant la COVID-19 al país on resideix. 

– Quina és la situació de la COVID-19 a Oman? 

– Ara mateix sé que hi ha 2.049 casos i portem confinats 1 mes i dues setmanes. Pel que fa al nombre de morts, de moment diuen que n’hi ha 10. Es va començar a aplicar el confinament quan es coneixien uns 50 casos, després van anar augmentant però ja estàvem confinats.  

– A Oman la població ha d’estar completament confinada? Quin tipus de gestió s’està fent?

– Al principi no era total, van tancar les escoles a mitjans de març suposadament per un mes. Al final d’aquest mes ja ens van dir que no obriríem fins a “nou avís”. Aquí tot està més tranquil, la gent ben aviat es va posar a treballar des de casa tot i els pocs casos notificats. Sí que és cert que va haver-hi un moment que a un lloc concret,  Muttrah, una part de Muscat –capital d’Oman–, va començar a haver-hi més casos de COVID-19 i enviaven la gent a casa com si estiguessin refredats. Muttrah, doncs, va ser la primera zona confinada totalment. Aleshores van començar a limitar els moviments entre poblacions, només pots desplaçar-te a altres àrees per treballar. La gent pot sortir al carrer però es restringeixen els desplaçaments entre zones. 

– Entenc doncs, que els desplaçaments entre poblacions estan restrigits però que la gent i les famílies poden sortir al carrer?

– Sí, exacte, les famílies poden sortir al carrer però fa molta calor, ja fa dues setmanes que ha començat la calor forta. La gent en aquesta època acostuma a anar als centres comercials però ara estan tancats. Tot està tancat, de fet per Sant Jordi jo em volia comprar una rosa i no en vaig trobar perquè hi ha productes que venen de fora la ciutat que no arriben. 

– Com s’està gestionant el virus de la COVID-19 allà?

– Fa una setmana i mitja vaig llegir al diari que si et volies fer la prova de la COVID-19 pots demanar-la, des de l’administració ho faciliten. El que deien era que tota la població es pot fer la prova, amb o sense permís de residència.

– El govern espanyol s’ha posat en contacte amb els residents a altres països com tu?

– Sí, vaig rebre un correu de l’ambaixada perquè volien mirar de fer un recompte de la població espanyola que està fora i així fer un vol charter per tornar a Espanya. Però això no era tant per als residents a altres països sinó per les persones que s’havien quedat trabades aquí.

– Com portes el teletreball?

És una mica estressant, és una manera de fer diferent i, a més, la setmana passada va començar el Ramadà i les rutines de les classes també canvien. Quan estàs a l’escola entres a una hora i potser a casa fas alguna cosa però ara potser t’envien un missatge quan s’han acabat les hores lectives. Fem classes per Zoom i hi ha nens que venen, altres que no... Al cap i a la fi el que volen és veure els seus amics i xerrar una mica. Els nens que porto tenen 7 anys i, al principi, pensava “ostres són molt petits” però també és una manera d’introduir-los en les noves tecnologies. Per això també intento fer classes senzilles.

– Què penses sobre el que està passant aquí quan veus les notícies o t’ho expliquen familiars i coneguts?

– Vaig estar un parell de setmanes que mirava massa les notícies, ara ja les miro poc. La meva mare ja m’ha explicat que els nens ara poden sortir, però no ho estic seguint. Les primeres setmanes me n’anava a dormir amb el 324 i també m’hi llevava. Però quan estàs fora és molt frustrant, tota la família i amics estan allà i ja sé que pel fet que jo hi fos no anirien millor les coses, però és un sentiment difícil d’explicar.  

– Estàs fent més videotrucades ara que durant els 9 anys de residència Oman? 

– Totalment, abans en feia poquetes però ara ja faig Trivials online amb les amigues i fem coses que no fèiem abans. Potser ara no es veu el “social media” d’una forma tan negativa, ara s’està enfocant per fer-nos sentir millor a nosaltres i als altres.

Notícies relacionades