El FesCamp reivindica la sostenibilitat a través de l’art col·lectiu

Fotos: Jordi Pascual

Durant tot el cap de setmana la plaça Barcelona acull la tercera jornada FesCamp, el projecte d’activació i articulació de processos pedagògics i artístics al voltant de la sostenibilitat i el territori que suma artistes, mediadors i agents locals. En la present edició, la primera biennal, han participat tres artistes i també s’ha presentat un projecte convidat. Durant els tres dies de la jornada, que va començar divendres, es desenvolupen actes diversos i es presenten els resultats dels mesos de treball dels artistes i les entitats.

L’agrupació Nus Teatre, amb ciutadans santcugatencs i el grup de teatre Platea, i Aïna Hache són els protagonistes de la primera de les propostes. El seu projecte reflexiona sobre els canvis que ha viscut la ciutat fins ser com és actualment. Ho fa a través d’un teatre social sobre els estil de vida de la ciutat i les seves contradiccions, sempre en clau d’humor. El treball s’ha desenvolupat en base a tres tallers amb persones amb la sostenibilitat local com a centre. El seu títol definitiu és Ciutat Bombolla: engranatges d’un estil de vida.

Memòria oral de resistències locals: Tothom a la plaça! és el títol del projecte desenvolupat per Laia Ramos. Inicialment pretenia ser un projecte sobre la línia imaginaria que suposa l’autopista en les relacions humanes però finalment es va adaptar a realitats que toquen les fronteres de la ciutat. Es tracta d’un recull de vídeos, que es posaran a disposició de qui els vulgui, i una cartografia de les resistències del Vallès Sud, començant per la lluita contra els abocadors del Centre Direccional. Com ella mateixa explica, es tracta d’un nou relat del territori.

El darrer projecte desenvolupat és l’anomenada Conversa entre espècies impulsat per Quim Packard i Caterina Almirall. Amb una performance com a culminació a la jornada, el seu projecte tracta la relació entre les espècies, començant pels senglars i els humans tant al camp com a les zones urbanes. El seu projecte queda emmarcat dins de l’Oficina de Relació Interespècies, que treballa per analitzar la relació amb diàleg i convivència.

La participació de Sorea com a patrocinador els ha permès desenvolupar un quart projecte amb el col·lectiu santcugatenc Territoris Oblidats, que treballa al voltant dels espais abandonats tant des d’una perspectiva física com simbòlica. Els membres del col·lectiu han compartit trobades de debat amb els treballadors de l’empresa que gestiona l’aigua a la ciutat en les quals han parlat sobre el paisatge i han fet mapes conceptuals sobre el creixement de la ciutat i la vida al voltant dels torrents que la caracteritzen. De fet, diumenge, dia que clourà la jornada, es presentarà el projecte amb una marxa des de la plaça Barcelona fins La Floresta.

Durant el primer dia de la tercera jornada FesCamp s’ha fet, també, un taller de construcció d’una yurta, un habitatge com el dels nòmades de l’Àsia Central. Durant la resta de dies s’hi faran tallers familiars, un dinar popular i un taller d’inflables contra el canvi climàtic a càrrec de Tools for Action, entre d’altres.

Notícies relacionades