Publicitat

La Floresta crea un grup veïnal per prendre accions davant l’emergència climàtica

Foto: Jordi Pascual

La primera nit temàtica de la Floresteca del curs ha posat les bases d’un grup veïnal per prendre accions davant l’emergència climàtica. El nou col·lectiu s’ha iniciat amb un debat sobre la crisi actual i s’ha citat a tornar-se a trobar el proper 10 d’octubre (a les 19h. al 72b del carrer Font del Fumet) per començar el debat sobre les accions concretes a prendre. Es preveu fer grups de treball per establir sinergies entre col·lectius i fer propostes com ara una moneda social.

La crida respon a la proposta d’organitzar accions locals tal com planteja la iniciativa barris pel clima. Ja fa un any i mig es va celebrar un debat sobre decreixement en què ja es va instar la creació del grup tot i que en aquell moment no hi havia prou múscul per garantir-ne la continuïtat. En la nova arrencada també han participat joves activistes de Fridays for Future, que han explicat les mobilitzacions setmanals que fan cada divendres sortint de l’estació del centre de la ciutat.

La xerrada ha tingut la participació de l’activista ecologista florestà Jesús-Àngel Prieto, que ha exemplificat amb dades les complicacions d’aconseguir evitar el col·lapse climàtic total. Segons explica, cal iniciar la descarbonització des de ja per aconseguir que al 2050 no hi hagi emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per aconseguir-ho serà necessari que abans del 2030 s’hagin reduït un 70% les emissions, posant èmfasi en les generades pels habitatges i els vols.

La traducció real d’aquestes reduccions suposarien, segons Prieto, aconseguir que als nuclis urbans només es pugui circular en bicicleta, que les empreses facilitin el teletreball per a tots els assalariats que viuen a més de 10 quilòmetres de l’empresa, prohibir els habitatges unifamiliars, que les persones justifiquin els vols i optar per domicilis de 30 metres per persona –el que suposa una densificació urbanística– i sense calefacció de contamini i, en conseqüència, no sobrepassar els 17º centígrads amb la calefacció. També ha cridat a prendre més mesures sancionadores i a no criminalitzar les grans companyies ja que d’elles també depèn el canvi sistèmic.

Isidre Castañé, representant de Rebel·lió o Extinció, defensa la mobilització social com a forma d’aconseguir que la crisi climàtica sigui una prioritat política ja que, considera, l’acció no només pot ser individual sinó que depèn de les famílies, els barris, els pobles, les ciutats, els països i de tot el planeta. Davant la intervenció de Prieto, diu: “Ningú ens obligarà a fer aquests canvis però l’alternativa és molt pitjorˮ.

En la part més oberta del debat, al qual han acudit més d’una trentena de persones, els veïns han reivindicat la relació amb la natura i han recordat lluites locals com ara la que s’oposava a la construcció dels túnels de Vallvidrera en favor d’una millora del servei de ferrocarril. Els impulsors de la xerrada també han cridat a prendre accions locals com a base del canvi global.

Notícies relacionades