Publicitat

La IV Assemblea General del Procés Constituent a Terrassa

Foto: cedida per Antonio Ontañón

El moviment polític liderat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres ha celebrat la seva IV Assemblea General i demostra tenir molta més bona salut que el que molts creien.

Aquesta Assemblea General, efectivament, ha estat la de la recuperació i estabilització després de la crisi que va suposar la fallida candidatura amb Catalunya Sí es Pot a les darreres eleccions catalanes.

Sembla que després d’aquest any i mig el Procés Constituent s’ha redimensionat, és més petit, però ha trobat una fórmula vàlida de continuïtat.

El cens actual del moviment demostra que té realment actius grups locals a 29 municipis a més de vàries assemblees sectorials en marxa, com ara educació, pobresa i exclusió, democràcia, municipalisme, etc.

41.430 persones continuen donant suport al manifest en què destaquen els 10 punts que resumeixen el seu ideari: des de l’expropiació de la banca privada i la defensa d’una banca pública, fins a la visió d’una futura Catalunya sense exèrcit i fora de l’OTAN. Els ideals del Procés Constituent també parlen del repartiment de tots els treballs, democràcia participativa, reconversió ecològica de l’economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques, desmercantilització de la cultura, dret al propi cos, habitatge digne per tothom, reversió de les retallades, etcètera.

Document polític i document organitzatiu

Els documents presentats a la IV Assemblea General han estat aprovats per una majoria molt gran. No hi havia documents alternatius i només s’han afegit algunes esmenes que refermaven encara més les idees principals. D’aquesta manera, el Procés Constituent es defineix com una força política que busca una alternativa econòmica i social al sistema capitalista i a totes les injustícies que comporta. Al mateix temps es posiciona clarament a favor d’un referèndum vinculant i d’una Catalunya independent. També es manifesta que al si del moviment hi ha persones per a les quals la independència de Catalunya és un pas per a establir aliances federals o confederals amb altres estats; i d’altres que pensen que és suficient la creació d’un estat propi. En qualsevol cas, la transformació social i la transformació nacional s’entenen com una unitat indestriable.

Des del punt de vista organitzatiu el Procés Constituent és un moviment assembleari, i per tant, sense presidents, secretaris generals ni estructura jeràrquica. Presenta una organització horitzontal en la qual les assemblees locals són sobiranes en la immensa majoria de les qüestions i les directrius polítiques es decideixen en la reunió del Grup Promotor, lloc de discussió i decisió fonamental. També existeix una coordinadora encarregada de gestionar el dia a dia de l’organització.

En aquesta IV Assemblea hi ha dos temes que han tingut més protagonisme: el referèndum i la desobediència. El primer com a expressió democràtica del desig de la immensa majoria dels catalans de ser consultats sobre la independència i, el segon, com a l’únic mètode viable en el context present d’atac i tancament al diàleg per part del Govern central.

Però hi ha hagut un altra novetat que pot ser molt important de cara a les properes eleccions a Catalunya. En el document polític ha estat aprovat un punt en el que es permet al Procés Constituent establir aquelles aliances electorals que li semblin convenients, a les eleccions catalanes, sempre mantenint la defensa dels seus idearis anticapitalistes i independentistes. Això és important ja que a l’anterior Assemblea General només es vinculava la participació electoral a l’existència de candidatures unitàries de l’esquerra sobiranista, i invalidava d’altres possibilitats.

Debat final

El tancament de la IV Assemblea General va consistir en una interessant taula rodona amb la participació de representants de les forces polítiques més properes. Anna Gabriel, de la CUP, i Jaume Asens, de Barcelona en Comú (antic membre del Procés Constituent), i Arcadi Oliveres que a partir de tres conceptes (referèndum, desobediència i procés constituent) van donar el seu diagnòstic al respecte de la situació política actual a Catalunya.

Les persones que vàrem assistir a aquesta IV Assemblea General (amb una important representació santcugatenca) vam sortir amb la sensació que aquesta organització continua sent una eina original i necessària de transformació social i nacional en la Catalunya contemporània.

Antonio Ontañón, portaveu del Procés Constituent a Sant Cugat

Notícies relacionades