Publicitat

Refugiats, tot continua igual

El passat 16 de gener l'Assemblea de Voluntaris pels Refugiats de Sant Cugat publicava en aquest mateix mitjà, un article titulat Sant Cugat Ciutat Refugi en què s'explicava clarament quina era la situació actual respecte a la possible acollida de refugiats a la nostra ciutat.

D'aleshores ençà hem assistit a un seguit de declaracions per part de representants de l'Ajuntament, en particular per part de la Regidora de Cooperació i de la pròpia Alcaldessa reiterant que Sant Cugat està preparada per acollir i responsabilitzant l'Estat de "no posar-se les piles" en la qüestió dels refugiats.

A l'Estat en tot cas se'l pot acusar de ser còmplice de la política mesquina de la UE respecte a l'acollida de refugiats, se'l pot acusar de no augmentar la quota d'acollida, se'l pot acusar de ser responsable en part dels conflictes que originen que molta gent hagi de fugir i per tant convertir-se en refugiat, Espanya es el setè país exportador mundial d'armes, armes que es venen i s'utilitzen en els conflictes que originen migracions massives.

Però totes aquestes acusacions no eximeixen les administracions autonòmiques i locals per a que també assumeixin i compleixin els seus compromisos, per tant, també "s'han de posar les piles". I "posar-se les piles" és tan fàcil com posar pisos a disposició de les nou organitzacions reconegudes per l'Estat i la Generalitat per fer el reassentament i reubicació de refugiats.

"Posar-se les piles" vol dir engegar una campanya d'informació a la ciutadania explicant que poden llogar els seus pisos a refugiats si així ho desitgen amb totes les garanties, inclòs l'aval de l'Ajuntament. I "posar-se les piles" també vol dir engegar campanyes de sensibilització respecte a la situació dels refugiats, les causes de la seva existència i el deure ètic i legal que tenim amb ells.

La societat civil va parlar clarament el 18 de febrer i el que calen son accions en lloc de declaracions. Sí, cal "que ens posem TOTS les piles".

Pablo Alonso, membre de l'Assemblea de Voluntaris per als Refugiats de Sant Cugat

Notícies relacionades