Publicitat

Som europeus o no som europeus?

El setembre del 2016, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va fallar a favor d’una treballadora interina que no rebia cap indemnització al finalitzar el seu contracte de treball (una llei discriminatòria que tindria que deixaparèixer ja). La sentència afavoreix la treballadora i, arrel d’aquesta sentència, comença un reguitzell de demandes i sentències favorables l’Estat espanyol.

El Tribunal de Justícia del País Basc i el Tribunal de Justícia de la Comunitat de Madrid són favorables, i d’altres no ho són tant, com el Tribunal de Justícia d’Andalusia i el Tribunal de Justícia de Galicia. El fet és que les nostres lleis laborals i socials estan molt lluny de les lleis europees que tots havíem somiat quant vàrem entrar a la Comunitat Europea. Si som membres de ple dret, per què no igualem les lleis, normes etc. a les europees? O es que som europeus de segona?

Aquí cadascú defèn les seves necessitats; els empresaris els costos i beneficis, el govern la seva autonomia amb les seves lleis... I els treballadors què podem defendre? El dret al treball digne? A un salari suficient? A la reconciliació familiar? A la seguretat en la nostra feina?

Doncs no amics meus, els treballadors d’aquet estat no podem després de l’última reforma laboral en què els drets dels treballadors han quedat ferits de mort, ja que les nostres eines eren el diàleg i la negociació col·lectiva i amb la reforma les estan liquidant.

Xavier Sans i Cordomí

Notícies relacionades