Publicitat

La Constitució no se’n va a Brussel·les

Fotos: Jordi Pascual

Ja és coincidència –o no– que la segona jornada de campanya electoral de cara al 21D sigui el dia de la Constitució del 1978. Perquè les eleccions tenen més a veure amb la carta magna espanyola del que ens pensem. Darrere de l’independentisme, dels defensors de l’estat de les autonomies, dels recentralitzadors i dels termes mitjos hi ha la voluntat de canvi o continuïtat de la vigència del text i/o interpretació dels 169 articles del cos constitucional de l’Estat. O el “règim del 78” ja ens està bé, o el reformem perquè sigui millor o, directament, el superem amb el nostre propi nou règim. Però Sant Cugat no ha tingut cap acte de campanya pel 6 de desembre, ni cap acte reconeixent o criticant la Constitució... De fet, l’únic esdeveniment polític remarcable ha estat la marxa de centenars de persones cap a Brussel·les, uns quants en autobús, altres en avió i altres en vehicle propi, per demanar “un ajut a Catalunya” al cor de la Unió Europea.

Ciutadans i PP, com a partits que més reivindiquen la Constitució almenys des de la perspectiva territorial, han hagut de marxar fora de la ciutat; o a Rubí, on per segon any consecutiu s’ha fet una lectura conjunta de la carta magna –això sí, amb retard de 50 minuts perquè el presidenciable del PSC, Miquel Iceta, ha fet tard–, a la marxa unitària a Barcelona o als seus respectius actes nacionals. A falta de moviment en clau local, ambdós han tingut temps per piular i repiular a les xarxes. Els taronja amb un cartell de “¡Viva la Constitución!” acompanyat d’un escrit que reivindica el text constitucional perquè “va marcar l’inici d’una etapa democràtica amb valors de llibertat, igualtat i progrés”. Els populars exalten els mateixos valors repiulant una fotografia d’algunes de les cares més reconegudes del seu partit com Xavier García Albiol, Andrea Levy i Alberto Fernández, entre d’altres.

Vaja, igualets a la resta. Com la CUP que ha criticat també via xarxes la celebració de l’acte de Rubí perquè el consideren de campanya encoberta des de l’ajuntament veí tot i que la Junta Electoral de Zona ha dit que és un esdeveniment institucional amb tradició al municipi. Però si algú ha criticat directament la Constitució han estat les JERC que, amb un comunicat propi, han cridat a “trepitjar l’article 155” perquè “ha permès segrestar i humiliar les institucions catalanes després de l’èxit de l’1 d’octubre”. Diuen que la transició va ser pactada amb el franquisme i que ara l’Estat ha acabat convocant unes “eleccions il·legítimes” després de suspendre l’autogovern. La dicotomia és “repressió o República”.

Igual de clar ho tenen els santcugatencs que avui es manifestaran a Brussel·les demanat l’alliberament dels “presos polítics” i el posicionament de les institucions europees davant la situació política que viu Catalunya. Busquen una ajuda i ves a saber què trobaran al cor d’una Unió Europea que més bé s’ha limitat a dir infinitat de vegades que tot això de l’independentisme és un afer intern d’Espanya. Han sortit quatre autobusos i molts cotxes, alguns d’ells engalanats amb vinils, banderes i cartells. Saben que és una pallissa de viatge però, al seu parer, la causa s’ho val. També són conscients que es deixen a casa molts companys i amics enmig d’una campanya reiterativa i amb alguns racons de la ciutat encara plens de groc després de les empaperades organitzades pels Comitès de Defensa de la República de Sant Cugat i Valldoreix. És clar que la Constitució no se’n va a Brussel·les.

Notícies relacionades