Publicitat

Rebuig institucional a la sentència a l’Ajuntament i a l’EMD de Valldoreix

Fotos: Jordi Pascual

El debat polític sobre la sentència del procés en el marc de la institució ha hagut d’esperar mig dia a Valldoreix i gairebé un dia complet a Sant Cugat. Ara tant l’Ajuntament com l’EMD s’han posicionat en contra de la sentència aprovant una moció de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en defensa del dret a l'autodeterminació, demanant l'amnistia i l'alliberament dels presos i posant en valor el caràcter pacífic de l'independentisme català. També s’insta a fer una assemblea d'electes en favor dels drets polítics i la llibertat i es reivindica el diàleg.

Valldoreix va prendre la davantera amb un Ple extraordinari celebrat ahir a la tarda i amb l’absència excusada de l’únic vocal de la CUP-PC i d’un dels d’ERC-MES i la no anunciada de l’única vocal de Ciutadans. En aquest fòrum Junts per Sant Cugat Valldoreix, que tenen el govern de la vila, van defensar els arguments de la proposta i el president, Josep Puig, va dir que els temps actuals s’assemblaven al franquisme. Jaume Sanmartí, d’ERC-MES, va parlar en nom de la candidatura de Guanyem Valldoreix, que també agrupava la CUP-PC, Sant Cugat en Comú i Podem, per demanar l’amnistia, la mobilització i instar a aixecar la declaració unilateral d’independència.

Només el PSC es va desmarcar del posicionament de la resta de partits optant per una abstenció, que més que indiferència intentava mostrar un terme mig que evités confrontació i permetés centrar-se en els afers municipals. La vocal socialista, Susanna Casta, va reivindicar les declaracions del president Montilla que han subscrit tots els membres del partit a nivell local i en què es crida a acatar la sentència tot i poder-la opinar i presentar els recursos que es considerin. Així mateix opten per una sortida dialogada.

Aquest matí ha estat el torn de Sant Cugat amb un Ple extraordinari molt similar al de Valldoreix tot i que en aquest cas amb l’única absència –anunciada i volguda– dels tres regidors de Ciutadans, el que ha estat criticat pels partits sobiranistes. El govern tripartit, que reivindica l’acord tot i algunes peticions de trencament que arriben des de les places, ha optat per votar per separat.

D’aquesta manera, ERC-MES, a través del seu regidor Francesc Duch, ha votat a favor recordant específicament l’empresonament de Raül Romeva i citant-lo: “Fa mesos que ens van sentenciar preventivament. Avui ens utilitzen per cronificar problemes políticsˮ. El republicà ha repassat les sentències i ha dit frases de tots els condmnats i ha cridat a l’administia i l’autodeterminació.

La CUP-PC, a través de la seva portaveu, Núria Gibert, i citant Angela Davis ha cridat a canviar “allò que no podem acceptar de cap maneraˮ. La cupaire critica la politització de la judicatura i ha cridat a la llibertat immediata i l’amnistia, així com al “retorn dels exiliatsˮ. En el torn de rèpliques ha dit que la lluita repressiva ha de passar per posar-se al costat de qui pateix.

El PSC ha fet gairebé la mateixa intervenció que a Valldoreix cridant a “no afegir més patiment al patimentˮ. Demanen serenitat i evitar escenaris de confrontació. Durant dues de les intervencions del portaveu socialista, Pere Soler, part del públic assistent ha rigut irònicament, el que ha fet que l’alcaldessa hagi intervingut per evitar que el Ple es convertís en una disputa entre públic i càrrecs electes: “Demano atenció i silenci quan parlin els regidorsˮ.

En canvi, el públic ha aplaudit les intervencions de la cap de l’oposició i portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, que ha començat la seva intervenció dient que el govern ha fet patir el seu grup municipal ja que durant les hores posteriors a la publicació de la sentència no s’havia convocat el Ple extraordinari tot i les seves peticions. Tot dient que es podrien criticar les formes del tripartit, ha assegurat que és dia de centrar-se en la petició de l’amnistia: “La sentència l’ha escrit una justícia inhumana i antidemocràtica. El dany que infligeix és injustificableˮ. Ha parafrasejat el president Puigdemont quan ha dit “res no ens apartarà de les nostres conviccionsˮ i ha cridat al vot favorable per part del PSC: “La ciutadania no entendrà un m’és igualˮ.

El tripartit en el punt de mira

Sense un debat al respecte però sí amb el petit comentari de la portaveu de Junts, el Ple tenia el rerefons d’un moment complicat per al pacte de govern entre ERC-MES, PSC i CUP-PC per les discrepàncies evidents en l’eix nacional. Tots tres partits, però, han sortit del pas defensant l’acord en clau local, com porten fent des que van pactar.

La pressió ha quedat diluïda dins de la institució en favor d’una reivindicació de la mobilització social amb tots els grups independentistes recordant les accions d’ahir a l’aeroport del Prat i, especialment, la manifestació que va ajuntar més de 4.000 persones a Sant Cugat. Tots els grups, independentistes i no, han tingut paraules de suport a Raül Romeva i a la seva família.

Notícies relacionades