Publicitat

Qui jutja els jutges?

Vaig seguir amb particular interès el cas de Juana Rivas, una mare que va fugir i es va amagar amb els seus fills per tal de no entregar-los a la seva parella, pare de les criatures i maltractador comprovat, tot i que el jutge li havia ordenat que la custòdia era compartida.

El pare la va denunciar i, en tornar a reaparèixer la mare amb els fills, la van detindre i jutjar.

Ella va argumentar que volia protegir-los del pare maltractador, però el jutge no la va creure i li va imposar una pena de cinc anys de presó i sis sense veure els fills. A més, ves per on, una indemnització a l'ex-parella de 30.000 euros.

Sis anys sense veure els fills que, suposo, deurien estar amb el pare. Un marit maltractador, ni que sigui només de la seva parella, no pot ser un bon pare. He tingut alumnes que, als seus 45 anys, encara recorden el terror que havien sentit del pare durant el temps que van viure sota el mateix sostre. Un terror que cap perit ni cap persona pot demostrar davant el jutge. Ni els jutges, obsedits per la llei, poden imaginar-se.

Com diu la psicòloga Alba Afageme: “La castiga per haver desafiat unes normes injustes en relació a la seva situació, amb una sentència que té un pervers aroma d'exemplaritat contra les dones que intenten protegir fills i filles dels maltractadors... el sistema s'ha acarnissat amb ella...”

L'advocada penalista Laia Serra qualifica la sentència “d'una vendetta en tota regla pel desafiament de Rivas al poder judicial”. I és que els jutges no suporten la desobediència ni que qüestionis les seves decisions. Recordo el cas d'aquell polític del Partit Andalucista que va dir: “La hustícia é un cashondeo”. I va tenir problemes.

És per això que molts polítics, quan no estan d'acord amb una sentència diuen: “La acepto, pero no la comparto”. Una altra cosa és l'afer de les hipoteques en relació amb els bancs. S'ho repensen i s'agafen un temps per a decidir. Tanmateix, sembla que el poder econòmic estigui per sobre de tot. O com diria el Quitxot: “Con la Iglesia hemos topado, amigo Sancho”.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades