Publicitat

Ple de gener a l’EMD: Pressupost 2020, pujada de sou als polítics i memòria històrica

Foto: Jordi Pascual

*NOTA: En la primera versió d'aquest article hi havia un error en la retribució de dos dels vocals de govern. La notícia original va estar publicada el 31 de gener i ha estat modificada el 10 de febrer del 2020.

Quatre mocions han iniciat la sessió ordinària de la Junta de Veïns a Valldoreix en què el punt més destacat ha estat l’aprovació definitiva del pressupost per al 2020, de 9,2 milions d’euros. A continuació els principals punts debatuts al Ple.

Millora del polígon de Can Calopa

Tota l’oposició –el govern s’ha abstingut– ha votat a favor de la moció de la CUP-PC per redactar un estudi de mobilitat del polígon de Can Calopa amb la voluntat d’ordenar les possibles accions urbanístiques. També es proposa incloure una enquesta per saber els horaris laborals i preveure els desplaçaments, encarregar un estudi d’inundabilitat per construir un mur de contenció a la riera, llistar les empreses pendents de regularització i treballar amb els ajuntaments de Castellbisbal, Rubí i Sant Cugat per estudiar la implementació de transport públic, millorar la connectivitat i fer un carril bici.

Representació valldoreixenca a la comissió de nomenclàtor municipal i comissió per recuperar la memòria històrica

Tots els grups han votat a favor de la moció de la moció d’ERC-MES, CUP-PC, PSC i Junts per Valldoreix Sant Cugat per demanar que es nomeni l’historiador Juanjo Cortés com a representant valldoreixenc a la comissió de nomenclàtor de Sant Cugat i procedir a iniciar els tràmits per eliminar el nomenclàtor franquista de la vila seguint els criteris del Grup d’Estudis Local i substituir-lo per noms de dones rellevants en la història de Valldoreix. La proposta també preveu la creació d’una comissió de memòria històrica per recuperar la història de personatges i moments de la dictadura per tal de conèixer el passat de la vila i poder-ne fer difusió des de la institució i als centres educatius valldoreixencs. També servirà per decidir quins noms de carrers es proposa alterar.

Retirada la moció sobre el rebuig a la resolució de la JEC sobre Junqueras i Torra

ERC-MES ha retirat una moció per rebutjar les resolucions de la JEC en quant al president de la Generalitat i a l’eurodiputat, recordant en aquest segon cas que el 5 de gener Junqueras, Puigdemont i Comín van esdevenir eurodiputats. S’ha retirat perquè els darrers moviments polítics feien que no tingués sentit mantenir el redactat inicial. La proposta, que venia de l’AMI i l’ACM, també defensa la resolució del Parlament del passat 4 de gener “per defensar tant els drets del President com dels eurodiputats que són a la presó o a l’exiliˮ, amb què, entre d’altres, es ratificava Torra com a president.

L’escrit aprofita l’avinentesa per reiterar algunes de les peticions que s’han vist en reiterades mocions des de fa mesos com: “Instar l’Estat espanyol a trobar una solució política al procés que viu el nostre país. S’ha de posar fi a la repressió, la judicialització i la persecució d’electes, representants de la societat civil i institucions que, a més de no aportar solucions, allunyen l’acord polític.ˮ Així mateix es demana “la posada en llibertat dels presos i preses polítics, el lliure retorn dels exiliats i exiliadesˮ i es reitera el compromís dels càrrecs electes locals per defensar el dret a l’autodeterminació de Catalunya. És la mateixa proposta que es va presentar al Ple extraordinari celebrat a Sant Cugat el 13 de gener.

Retirada la moció per a la creació d’un consell editor per a l’InfoValldoreix

Ciutadans ha retirat la moció en què es proposava crear un consell editor amb representació dels grups municipals per a la revista municipal InfoValldoreix. També es demana fer reunions periòdiques amb els professionals responsables de la revista i treballar la participació del consell editor amb la voluntat d’aconseguir un butlletí de qualitat, divers i plural. El partit ha optat per retirar-la conscient que la resta de partits, que també li criticaven haver copiat la idea al PSC, no compartien part del seu anàlisi. Per això els ha criticat que no defensen la transparència a la publicació. Igualment el govern s’ha compromès a fer reunions amb l’oposició perquè aquesta pugui proposar temes a publicar.

Aprovació definitiva del pressupost del 2020

El govern ha votat a favor de l’aprovació definitiva del pressupost municipal del 2020 –l’oposició en bloc s’hi ha abstingut– que en el període d’exposició pública havia rebut diverses al·legacions d’un treballador de l’EMD. Totes han estat rebutjades. Amb l’aprovació definitiva, l’EMD tindrà un pressupost de 9,2 milions d’euros, 200.000 euros menys que la previsió feta ara fa un any per al 2019. El conveni amb l’Ajuntament continua sent la principal font d’ingressos amb gairebé 7 milions, seguit dels impostos directes, 1,3 milions. En quant a despeses, al marge dels 3,5 milions d’aportació en el marc del conveni, els capítols més importants són la despesa ordinària (2,6) i el personal (2,4). Es preveu un pressupost d’inversió de gairebé 134.000 euros. Les abstencions de l’oposició han estat marcades perquè amb l’aprovació definitiva també es desestimaven les al·legacions d’un treballador de la casa a títol personal i en nom de la secció sindical de la UGT referents a l’ampliació d’hores a un interí i sobre un complement de destí a les retribucions dels treballadors.

Pujada de sou a part del govern i a l’oposició

Tots els grups, excepte Ciutadans (s’ha abstingut), han votat a favor d’una modificació pressupostària que incorpora el canvi retributiu que també s’ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups excepte la vocal taronja, que en aquest cas ha votat en contra. La decisió suposa que cada regidoria de l’oposició seguirà cobrant 900 euros per assistència a plens ordinaris i extraordinaris i 200 per la junta de portaveus i comissions fins un màxim de 15.761 euros anuals. A principi de mandat s’havia marcat el topall en 12.000 euros.

Per al govern s’ha acordat incrementar la retribució a Susana Herrada, vicepresidenta de l’EMD, de 31.320 euros bruts anuals a 34.800 euros bruts anuals mantenint la dedicació exclusiva. Les altres dues vocalies de govern també incrementen la retribució de 23.490 euros bruts anuals a 26.100 euros bruts anuals i passen de tenir una dedicació del 75% a una dedicació exclusiva. En canvi, el president, Josep Puig, és l’únic que no veu alterada la seva retribució, que es manté en 39.339 euros bruts anuals i un 90% de dedicació.

Notícies relacionades