Dimecres, 25 de maig de 2022 - 19:30h

Xerrada amb Enric Gomà, autor del llibre “Prou catastrofismes lingüístics” i la lingüista Mireia Farrús

Cartell
Municipi:
Sant Cugat del Vallès
Adreça
C/ Castellví, 8
Lloc
Casa de Cultura

La quarta i última xerrada del cicle El català, llengua de present i de futur serà una conversa entre la lingüista Mireia Farrús amb l’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà, que ens presentarà també el seu darrer llibre Prou catastrofismes lingüístics

Sobre el llibre Prou catastrofismes lingüístics.

Cal avançar en la difusió de la llengua amb realisme i audàcia. Tothom no para d’anunciar la desaparició imminent de la llengua catalana, en un clima desesperat i apocalíptic, sovint recolzat en xifres inexactes i mal interpretades. Tot plegat ha provocat un clima de desànim i amargor, fatalitat i sentiment d’indefensió que no contribueix a resoldre res. El català té reptes seriosos i greus —el català entre els joves, l’audiovisual, la justícia, etc.—, però s’han d’encarar amb estratègia, intel·ligència, pressupost i suport legal. No podem dependre exclusivament de les voluntats individuals de parlar en català a tot arreu. Cal desmuntar els tòpics funestos sobre el futur del català, tenir una idea clara de quina és la composició de la societat catalana, conèixer les actituds i els hàbits lingüístics dels castellanoparlants, sovint els grans oblidats del debat, i tenir presents tots els fronts en què s’ha avançat en els últims quaranta anys i els punts forts actuals, per continuar avançant en la difusió de la llengua, amb realisme i audàcia.

«Cal desmuntar els tòpics funestos sobre el futur del català, tenir una idea clara de quina és la composició de la societat catalana i conèixer les actituds i els hàbits lingüístics dels castellanoparlants».