Com triar un instrument?

Som la teva escola de música de Sant Cugat amb gran diversitat de programes i un equip professional i motivat que t'acompanyarà.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Vols començar a fer música o vols apuntar al teu fill/a però no saps quin instrument escollir? Com pots saber quin és l’instrument adequat?

Com passa amb moltes altres coses, no hi ha res on hi sigui tot, cada instrument aporta elements diferents i igual d’interessants, però tenim bones notícies: en molts casos són traspassables d’un a l’altre per tant, encara que no hi hagi un criteri inequívoc per a la tria el millor és començar per algun. Descobriràs que allò que aprenguis de música amb un violí o pots passar al saxo o la guitarra, i a nivell motriu tot el que hagis guanyat en coordinació amb un instrument també es podrà aplicar a qualsevol altre. Aprendre un segon instrument és sempre més senzill.

1 – El primer que cal saber per a poder escollir un instrument és què ens aporta, i per això parlarem de tres famílies

  1. Instruments melòdics

Per exemple els instruments de corda (violí, viola, violoncel...) o vent (flauta, saxo, clarinet, trompeta...). Són instruments que no poden fer molts sons alhora i ens obliguen a “fabricar-lo”. Ens fan més conscients d’aspectes melòdics, del fraseig i de l’afinació. Acostumen a tocar-se en grups i et permetran fer moltes amistats.

Instruments harmònics

Com el piano, la guitarra o l’acordió entre d’altres. Aquests instruments ens permeten escoltar molts sons i alhora aprofundir en l’harmonia. Cal fixar-se més per treballar aspectes melòdics però aprendràs molt de com està feta la música. No trobaràs orquestres de pianos, però si peces a 4 mans o grups de guitarra. Podràs tocar en petits conjunts però son instruments que requereixen treball individual.

  1. Instruments rítmics

Aquí inclourem la bateria i altres instruments de percussió. Amb aquests instruments treballaràs molt el ritme, però caldrà fer algun instrument complementari per a treballar l’afinació (melodies) i l’harmonia (acords). També és possible que hagis d’insonoritzar l’espai d’estudi a casa!

2 – Què s’adapta millor a tu?

Cada instrument acostuma a tenir estils que li són més propis, podríem dir que certs vestits li escauen millor a un instrument que a un altre, però podrem fer gairebé qualsevol mena de música amb tots ells. Se’ns farà estrany un concert barroc amb una guitarra elèctrica, o un rock and roll amb un quartet de corda però no és impensable. Tot i això, l’estil de música que més t’agradi tindrà també un valor a l’hora de fer la tria.

3 – Que se’t pot donar millor?

Cada persona té un cos diferent: cossos grans, petits, mans enormes o menudes, amb dits llargs o curts, amb una capacitat pulmonar molt gran o amb dificultats respiratòries... Poden ser eines que guiïn la nostra elecció, però no són ni molts menys definitius, Django Reinhart tocava la guitarra a una velocitat increïble i li faltaven dos dits a la mà esquerra. El que si és ben cert és que una bona predisposició ens facilitarà la feina i una predisposició menys favorable ens farà treballar a fons i a consciència.

4 – Eines que t’ajudaran a decidir-te

Aneu a concerts en viu, escolteu molta música, no tingueu por a posar-vos qualsevol instrument a la mà, aneu d’oients a les classes, feu una roda d’instruments... Comenceu com més aviat millor i practiqueu cada dia de forma organitzada i intel·ligent. Per a gaudir de la música cal dedicar-li un temps i anar-se submergint en el seu llenguatge, és un camí que no te’n penediràs de començar!

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi