Mestres privats a l'escola pública

Quan vaig parlar amb totes les fonts que han donat forma al reportatge en què faig una radiografia de l'educació pública santcugatenca, esperava trobar-me alguna ampliació i contextualització de les notícies que havien eixit els darrers mesos. Tenia especial interès en els desperfectes de l'Escola de La Floresta perquè sobta veure un centre educatiu fet pols mentre se'n planteja un altre nou de trinca.

M'esperava la desagradable sorpresa que, tot i que el de La Floresta és el major exponent, hi ha desperfectes en altres centres públics. No és menor perquè mentre això passa, entre La Farga i el Viaró, dos col·legis de l'Opus que segreguen per sexe, han rebut gairebé 6 milions d'euros de la Generalitat pel concert.

Ara, el que no m'esperava era que la presidenta de l'AMPA de La Floresta, Xènia Amorós, em diguera que els pares i mares i l'escola han hagut de fer un esforç econòmic per a contractar una tècnica d'atenció infantil (TAI) que el Departament d'Ensenyament ha retirat al mateix temps que la segona línia. En fi, que tenim famílies i un centre fent una mena de concurs públic per pura necessitat. Tot i ser el rara avis de la ciutat, no deixa de ser un indicador de l'estat de l'ensenyament públic després d'anys de retallades i lleis estúpides.

De l'1 al 3 de març va haver vaga universitària en contra del 3+2 (3 anys de carrera i 2 de màster) que inutilitza el curs i elititza l'educació forçant els estudiants a fer un màster que resulta molt més car que el grau. Encara que hi ha qui s'ha queixat davant alguns actes reivindicatius, aquesta gent –i també els més menuts tot i no tindre consciència política– està plena de raons per a queixar-se.

No val el “la culpa és de Madrid” perquè els governs catalans tenen el mèrit de finançar la concertada a falta d'una pública eficient i de pujar les taxes. L'altre dia el DOGC publicava que amb els diners de l'augment del cost de les carreres es pagaran beques de recerca. Llavors tenim el debat de com un model d'elit excloent pot pintar-se de redistributiu –com Sant Cugat des de la perspectiva urbanística. I mentrestant, els pares de La Floresta contractant el que el Departament no contracta.

Notícies relacionades