Publicitat

Festa Major, lliure de masclismes?

Ja per fi s’acosta l’esperada Festa Major de Sant Cugat. Uns dies de gresca i de disbauxa, malgrat molts dels santcugatencs treballin a Barcelona i no disposin de tots els dies festius, els plats forts se centren en el cap de setmana.

Durant la Festa Major es duen a terme tot tipus d’activitats, des del concurs de paelles a la baixada de carros, però segurament les que més predominin, especialment entre la població jove, són les activitats nocturnes, eminentment concerts. Alhora, la manera que tenim de celebrar i festejar en la nostra societat hi abunda el consum d'alcohol de baixa i alta graduació.

Així doncs, la pregunta té sentit, és possible disposar d’un espai d’oci d’aquestes característiques lliure d’actituds masclistes? Segurament la majoria de lectors d’aquest article pensin que pot ser que “passi algun incident” però que la tònica general és que sí que és possible, doncs cada vegada els homes estem més sensibilitzats sobre la violència de gènere.

El problema és que no només és masclisme o violència masclista pegar a una companya o tenir actituds (per quedar-me curt) sexuals sense consentiment. El que comunament es diu “picar pedra” o “baboseig” (depèn de qui ho miri) també son actituds masclistes. Considerar que una dona et dóna llargues o et diu que no per fer-se valdre i perquè li vagis al darrere són també actituds masclistes -i una certa prepotència de més d'un, tot sigui dit-. Per què no gaudeixes de la festa i deixes que la resta de gent ho faci també tranquil·lament?

La meva opinió és que en una societat profundament masclista i patriarcal com la nostra, que malgrat estar eradicant les formes més explícites de violència masclista no ha canviat de fons, no és en absolut possible disposar d’espais d’oci com els de la Festa Major sense que es desencadenin aquestes dinàmiques. Encara.

I doncs, la pregunta és obvia, què hem de fer per què ho sigui? Aquesta és una tasca que requereix un llarg treball de fons que molts col·lectius i organitzacions, com per exemple No estàs sola, desenvolupen al dia a dia. Ara bé, els i les entitats organitzadores de cada un d’aquests espais -també el consistori- tenen una responsabilitat en aquesta qüestió.

Prendre un paper actiu per prevenir el masclisme en els espais festius és un responsabilitat ineludible d’aquells que els organitzen. Quin sentit té organitzar un espai de socialització i oci on una part important de les persones que hi vingui els hi pot fer passar una mala estona? Cap ni una. Els espais d’oci han de ser per tothom, sigui quin sigui el gènere, orientació sexual, vestimenta o manera de ballar.

Així doncs, vull acabar amb una invitació a donar un pas al davant a aquelles entitats i col·lectius que durant aquestes setmanes estan organitzant les activitats per la Festa Major en aquest sentit. Un pas endavant que no cal que sigui gegant, un petit pas és més que cap, i mai es tard per donar-lo, i sobretot, encara que sigui petit, és important si és el primer de molts.

Julià Mestieri, membre de la Comissió de Gitanes i de Cal temerari

Notícies relacionades