Una nova economia

Moltes vegades es parla de que cal crear una nova economia. El sistema econòmic imperant que posa la creació de mercaderies per ser intercanviades frenèticament -amb l'únic objectiu de generar benefici- com a eix central de l'economia és socialment absurd. Defensar aquesta irracionalitat social per una espècie de màgia econòmica d'autoregulació o mà invisible no és més que pura ideologia.

Per sort una nova economia no és només necessària sinó que ja existeix: l'Economia Social i Solidària. Aquesta forma de produir i satisfer necessitats humanes i socials posa al centre les persones i no els beneficis. De forta base cooperativista aquest model econòmic amplia la democràcia a la organització de la producció, a la organització de la satisfacció de les necessitats de la comunitat.

Per si fos poc és un model en forta expansió, especialment a Catalunya. Iniciatives com el projecte Pam a Pam mostren la forta extensió en el territori i la consolidació d'aquest model productiu en tots els àmbits i sectors. La Fira d'Economia Social de Catalunya que se celebrarà aquest dissabte 24 i diumenge 25 d'Octubre a Barcelona en serà una gran mostra viva.

La FESC arribarà enguany a la seva 4a edició. Impulsada per la Xarxa d'Economia Social, vol difondre i projectar l'ESS amb tota la seva potencialitat de canvi social cap a una societat més justa i igualitària. Cert és que el creixement de l'ESS no només permet albirar aquest model com una alternativa a moltes qüestions puntuals com les condicions laborals, l'equiparació salarial o el respecte al medi ambient -que no és poc!- sinó començar a pensar ja en la intercooperació, l'associació de productors cooperatius per cooperar. I més encara, generar xarxes de productors-consumidors que permetin no només organitzar democràticament la producció de bens sinó ordenar-la en funció de la comunitat a la que va adreçada.

Sense cap mena de dubte, tota societat occidental que aspiri a millorar-se a si mateixa ha de comptar amb un fort teixit d'Economia Social i Solidària, des d'aquí el meu reconeixement a tots i totes aquelles que dia a dia ho fan possible.

Julià Mestieri

Membre de la comissió de Gitanes i de Cal Temerari; militant de la CUP Sant Cugat i representant de Sant Cugat amb Grècia

Notícies relacionades