Prostitució

Amelia Tiganus és una jove romanesa que va patir l'explotació sexual durant anys. La noia va venir a Espanya, com moltes altres noies, amb somnis de prosperitat i il·lusió. Va trobar una realitat totalment diferent. Amb 17 anys va ser obligada a practicar sexe per diferents bordells. Fa uns anys que va sortir d'aquell món i ara és una preciosa activista en contra de la tracta en l'associació feminicidio.net. Ella fa xerrades i tallers a instituts, universitats, comissaries... on remou consciències, on provoca silencis i mal de panxa. Tot aquell infern passat l'inverteix en generar revisions internes, en ajudar a altres dones i en conscienciar-nos de la nostra quota de culpabilitat.

Potser ets dels que pensen que mentrestant la prostitució sigui un acte lliure i consentit no hi ha res a dir. Però estàs segur d'això? Què en saps de la història d'aquella dona? Saps de veritat si no hi ha ningú lucrant-se de la seva activitat, o si ho fa de forma amenaçada? Potser no t'importa i ni t'ho replanteges.

Segons Agueda Gómez Suarez, professora de sociologia de la universitat de Vigo, les autoritats espanyoles han sigut extraordinàriament permissives amb la industria del sexe de pagament. A nivell jurídic va haver una reforma al 1995 que despenalitzava el proxenetisme i la conseqüència va portar l'increment de moltes màfies, es va augmentar l'oferta i va créixer el consum. En un país on hi hagut poca educació afectiva-sexual que critiqui la relació d'explotació que existeix quan un home paga per tenir sexe amb una dona. La majoria d'aquestes dones són pobres, immigrants i sense papers.

Gómez també diu que anar a bordells forma part d'una subcultura masculina i que no deixa de ser un divertiment més. Poden acudir en una acomiadada de solter, un sopar d'empresa, potser un moment puntual o potser una normalització o una necessitat d'emocions. Molts nois se socialitzen en un erotisme vinculat a la pornografia on l'excitació acostuma a vincular-se a una situació de domini masculí enfront a la dona.

L'educació i la visibilització serien la cura però mentrestant què fer? Potser fóra bo d'acabar amb el mite que els homes biològicament tenen una sexualitat desenfrenada i que la prostitució complex un bé social. En països on s'ha legalitzat la prostitució hi hagut un augment de les víctimes de la tracta però en països com a Suècia, on es penalitza, els clients s'han reduït.

Amelia, diu que “els puteros són els responsables que el patiment de les dones continuï quan arriben a Espanya, i la solució passa per qüestionar els nostres marits, amics, fills..., als homes” Pensem-hi. No es podrà parlar d'igualtat mentre hi hagi una dona explotada sexualment.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades