Publicitat

El cotxe elèctric

El passat dia 8 la Comissió Europea anunciava un contundent pla per a reduir les emissions contaminants de cara al 2030. A tal efecte, destinarà vora 1.000 milions d'euros en ajudes a la indústria per a dur a terme aquesta transformació entre el 2018 i el 2020.

Si tenim present que Espanya és una potència mundial com a productor de vehicles de gasolina i dièsel i d'accessoris per a automòbils, ens podem fer una idea de la preocupació que genera un canvi tan radical.

La patronal ANFAC (Associació de Fabricants d'Automòbils) i SERNAUTO (associació de proveïdors) i els sindicats CCOO i UGT van enviar una carta al ministre d'Indústria, Álvaro Nadal, demanat-li que el canvi sigui gradual, atenent a tot el muntatge industrial i als llocs de treball que genera.

Aquest canvi produeix por. No sols pels llocs de treball i el canvi de les estructures en les fàbriques, sinó també pels estocs de vehicles que s'han de vendre. Sobretot els preocupa això.

Una por del ministeri que, a preguntes dels periodistes, no saben, no contesten o encara s'ho han de parlar. Tot així, han llençat el pla NOVALT, dotat de 35 milions d'euros per a incentivar la compra de cotxes alternatius (elèctrics, de gas o d'hidrogen).

En tant, a Barcelona, ja multen amb 100€ als cotxes que circulin sense l'etiqueta ambiental. I a Sant Cugat regalen la tarja verda de transport gratuït a tots aquells que donin de baixa el seu vehicle vell i no en comprin un altre. O l'entrevista a Francesc Mauri, apareguda al TOT, on afirma que està encantat amb el seu cotxe elèctric, que s'estalvia 400€ al mes i que només gasta 20€ mensuals.

Vist d'aquesta manera, és possible que, a partir d'ara, la gent canviï el xip. Tot fa pensar que la indústria automobilística, a més d'haver creat una bombolla en la producció, els ha agafat en bolquers. O que no els ha reocupat mai el medi ambient.

Em pregunto què serà pitjor, suportar una crescuda de l'atur, en tant no es reciclin tots aquests treballadors, o anar a la Mútua de Terrassa afectats d'una intoxicació per tanta pol·lució que respirem. No crec que a la patronal li angoixi gaire la nostra salut...

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades