Humanització i deshumanització d'animals

Diumenge passat va haver a Pallejà una trobada d'Entitats dedicades a l'acolliment d'animals. Les mal anomenades “gosseres”.

El Cau Amic de Valldoreix hi va ser present. Allà hi van anar tres voluntàries a fer coneixença i donar-se a conèixer. M'expliquen que va ser molt emotiu i, encara que van fer poc calaix –portaven, a part de fulls informatius, tot un grapat d'objectes per a vendre– la relació i l'ambient era d'allò més cordial. Era -deien- una presència social important.

Estan capficats en la lluita per a conscienciar la ciutadania de la necessitat d'eradicar el maltracte i l'abandonament d'animals. Cada any, quan arriba l'estiu, es troben un bon grapat de gossos i gats abandonats. Tenen la seu de Can Calopa plena a vessar d'animals. Em diuen també que, moltes famílies, regalen als infants un cadell d'animal com si fos una joguina i que, en no poder fer-se'n càrrec quan es fa grans o marxen de vacances, l'abandonen perquè es busqui la vida.

L'altre dia vaig llegir al Tot l'enverinament d'un gos al Parc Central. No entenc quina mena de plaer pot sentir una persona, si és que se la pot anomenar així, en fer morir un animal.

Un dia, quan encara era mestre en actiu, es van presentar a la classe uns vailets amb un pot amb uns quants capgrossos que havien caçat a la bassa de davant l'escola. Vam encetar una conversa entre tots de si patien aquells animals la separació del medi on vivien. Van haver alumes que van afirmar, molt convençuts que la mare d'aquells animals els devia trobar a faltar i patien. Els vaig preguntar llavors, que qui patia més, un gos o un mosquit. Molts afirmaven que un gos, perquè era més gran. En acabar la conversa, aquells nois van decidir retornar els capgrossos a la bassa.

Trobo a faltar aquests tipus de converses entre els adults. Som una raça superior realment? Doncs hauríem de demostrar-ho, no?

Altre aspecte que denuncio és l'extrem oposat. Hi ha animals que viuen, mengen i dormen millor que molts humans. I no és que els animals hagin de viure pitjor que els humans; però, tampoc a l'inrevés. No podem negar un tros de pa a una persona i donar-li, en canvi, a un animal. Podríem compartir millor els aliments. No creieu?

Rafa Usero

mestre jubilat i actor

Notícies relacionades