Publicitat

Rampoines en teatre

En una reunió de la Taula d'Arts Escèniques va sortir per primera vegada la idea de la rampoina en teatre.

La Taula està formada per companyies de teatre de Sant Cugat, Valldoreix, Mira-sol, La Floresta i Les Planes. Uns dels problemes que plantejaven alguns grups era la manca d'espai per a guardar el vestuari, l'escenografia i l'utillatge.

L'Ajuntament ens va oferir un magatzem a Volpelleres; però, per un problema obvi d'espai se'ns va demanar que féssim una tria d'allò imprescindible i eliminéssim les rampoines.

En teatre i sobretot en l'amateur, que repetim tan poques vegades la mateixa obra, qualsevol objecte et pot servir pel proper muntatge. Un telèfon antic, unes tasses de cafè, una cadira, un quadre... Acabes per tornar-ho a guardar tot. És molt difícil la tria.

Tanmateix, passa a qualsevol llar. El fill o la filla arriba de l'escola amb un treball manual fet allà de material reciclable. “Què bonic que t'ha quedat! On el posem?” “Al menjador”. I per a posar-lo, hem de treure el que va fer el trimestre passat.

Abans no havia aquest problema. Perquè els guarniments a les llars eren més austers, o perquè les cases eren més grans.

Hem arribat a una de les contradiccions més absurdes que conec: el preu de l'espai. És mes car el lloc on guardem els nostres atuells, que els mateixos atuells, guardats al nostre lloc.

Les editores, per exemple, fan impressions reduïdes. I quan tenen un estoc massa grans de llibres, se'n desfan d'ells amb ofertes baratíssimes, perquè el magatzem on els guarden els surt massa car.

Al teatre amateur passa una cosa semblant. No tenim lloc on guardar tanta cosa que potser tornaràs a fer servir d'aquí a uns anys.

Pensàvem en un gran magatzem comunitari, ben gestionat, endreçat per èpoques on cada companyia vagi a buscar i retorni després allò que necessita per al seu muntatge. Però el projecte queda lluny.

Què és una rampoina? Per a mi, tots els objectes tenen el seu valor. Intrínsec o sentimental. Tots.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades