Què ha passat amb l'Hospital General de Catalunya?

L’any 2017 va ser l’any en que l’Hospital general de Catalunya va omplir els titulars i la gent del Vallès els llegíem preocupats. Va ser a l’abril del 2017 quant el fugit conseller Comín donava la notícia de la compra de l’hospital per valor de 50 milions d’euros, després de dir que no renovaria el conveni entre el Siscat i l’Hospital General perquè aquest últim absorbís part de la assistència sanitària pública. Notícia d’altra banda desmentida per l’alemanya Helios, propietària del Grup Quirón. Hi ha alguns que diuen que l‘anunci de la compra va ser una declaració de intencions, un pols als propietaris de l’Hospital.

Hem de dir que ERC, partit al qual pertany el ex conseller Comín, sempre ha estat en contra de la sanitat o l’educació concertada, és una dada que dono per tots aquells que els han votat i no ho sabien, si us fa una mica de ràbia ho sento, ara ja és tard nois, ja haveu votat.

El conveni signat entre la Generalitat i el Grup Quirón, que es va generar després d’un concurs públic i que finalitzaria en el any 2021, recollia que l’Hospital General absorbiria els excedents, en radioteràpia i cardíaca, del Consorci de Terrassa i del Taulí de Sabadell. Després es va ampliar, segons necessitats de la sanitat pública, a retallar llistes d’espera. El conveni era clar, tants pacients reculls tants pacients cobres. Però davant de tot l’aldarull que el exconseller va organitzar i que la premsa en feia eco, de totes les informacions contradictòries que vam llegir, els treballadors de l’hospital i l’empresa van crear un grup de crisi per poder lluitar envers les nefastes conseqüències que es veien venir de les polítiques del senyor Comín. Una d’elles comprar l’hospital i convertir-lo d’un hospital terciari en un hospital bàsic, que suposaria centenars de treballadors al carrer i el desbordament del hospitals del Vallès (Consorci i Taulí).

Després d’e-mails, reunions i moltes paraules i plans, van arribar a la conclusió que el sistema públic no estava preparat per absorbir ni als treballadors ni als pacients, ni per construir cap altre hospital i, per suposat, ni per comprar l’hospital encara que fos per reconvertir-ho. No hi havia diners per fer res de tot el que anunciaven des de la Generalitat, les arques catalanes estaven seques.

Però malgrat que això se sabia, va sortir a la premsa una carta que el senyor Comín va escriure demanant disculpes per el col·lapse creat. Jo aconsellaria al senyor Comín que per tocar o canviar quelcom un ha de tenir un pla B i, si no el té, millor deixi’s les mans a la butxaca i no malmeti.

Davant el problema que es va crear, personalitats de la política catalana, de tots els color, van anar fins l’hospital a fer-se la foto amb cara de preocupació per les penalitats dels futurs pacients i les dificultats laborals que es preveien, possiblement ningú tenia interès ni gaire idea de què passava però era la notícia de la setmana i no els podien agafar amb el peu canviat. On han acabat totes les signatures que es van recollir? Després s’ha vist algun d’aquests polítics fent un seguiment? No ho crec, ja us dic que si fos així hi hauria una foto amb un titular.

Al mateix temps la Clínica del Vallès a Sabadell i el Sagrat Cor omplien, per la mateixa raó, els titulars. He d'esclarir que a la Clínica no li van renovar el concurs que finalitzava en aquestes dates però un cas diferent és el Sagrat Cor. Va ser incomprensible que el exconseller tirés en contra d’aquest últim perquè ja és un 80% públic, té 30 anys de concessió i és també un hospital de referencia. L’únic que fa el Grup Quirón és gestionar-lo.

I aquestes van ser les polítiques sense sentit i de foto que ens sacsejaven junt amb la desinformació que rebíem des de la administració i ara, després de tants mals de cap ens trobem que aquí a Valldoreix i a tot el Vallés, tot segueix igual.

I parlant de la reacció dels polítics i sobretot dels que em toquen de més a prop, em pregunto si l’interès del govern de l’EMD va anar més enllà de una xerrada de passadís entre despatxos o van començar a tocar portes per veure que solucions s’estaven duent a terme.

Recordo que a San Cugat va sortir una moció que demanava a la Generalitat que “el Siscat no exclogui al Hospital General de Catalunya del sistema públic”, poca interpretació és pot fer, l’Ajuntament pren part i demana solucions dient que no es dugui a terme les accions previstes amb l’hospital. Aquesta moció va passar sense pena ni gloria, però el que val és el intent d’aturar l’estupidesa.

Crec humilment que el govern de l’EMD s’hauria d’haver interessat pel que estava passant, han de pensar que els veïns i veïnes de Valldoreix fem ús dels serveis de l´hospital General. Haurien d’haver preguntat on fes falta el que estava passant i quina solució es plantejava. I donar comptes al Ple en el punt d’acció de govern i així la gent hagués tingut informació més veraç que el que llegíem a la premsa.

Poden dir que en aquells moments de desconcerts, en què una notícia sobre l’hospital es desmentia al dia següent, ningú tenia dades actualitzades, però has de fer l’esforç per saber què és el que està passant amb un assumpte tant important. I si demanes informació a l’Ajuntament de Sant Cugat i resulta que tenen tan poca idea com tu doncs un se’n va a la font i es pregunta, no?

Coses com aquesta haurien d’estar incloses en l’Info de Valldoreix, són importants pels veïns encara que no siguin competències pròpies del l’EMD. Gairebé tot el contingut de l’Info és únicament i exclusiva de Valldoreix i no hem d’oblidar que Valldoreix està inclòs, encara, dins de Sant Cugat i a Catalunya. S’entén que és una publicació pròpia del poble, però potser alguns cops s’hauria d’informar de coses que no són les nostres però que ens interessen i ens important.

Quant algú del govern de l’EMD llegeixi aquest article pensarà que la Susanna té raó, és una ironia, però que no podem fer rés per que no tenim les competències, bona resposta, sí senyor, però superficial sense cap dubte. Com he dit, ja ho sé que no tenim la competència, no la té ni l’Ajuntament de Sant Cugat, sanitat és de la Generalitat però de cara als teus veïns no estaria bé que tinguessis un mínim de respostes per poder informar a la gent? Dic jo, clar.

Hem de concloure que el sistema sanitari a Catalunya està tremolant i que no suportarà cap altre inconscient a la conselleria de sanitat ni que les retallades continuen. L’exemple és el CAP de Valldoreix a l´agost.

Espero que tots els veïns es cuidin molt perquè posar-se malalt en aquests temps que corren pot tenir dificultats afegides. I com hem vist, aquí no ha passat rés. Salut per a tothom.

Susanna Casta, veïna de Valldoreix

Notícies relacionades