10 anys d’FMA, caminem cap a unes festes més feministes

Ja fa 10 anys que crearen la Festa Major Alternativa (FMA) de Sant Cugat, una festa organitzada pel jovent a partir de l’autogestió i l’assemblearisme. Un espai que denuncia el model de ciutat insostenible i que treballa per generar una festa participativa, inclusiva i lliure de violència masclista.

Pel sistema patriarcal les dones ocupem posicions de subordinació, submissió i opressió en relació als homes i aquests ocupen una posició de poder i de dominació sobre les dones. Les agressions masclistes tenen la base en aquestes relacions jeràrquiques de poder. Des d’aquesta lògica, els homes tenen atorgats uns drets sobre les dones, que els situen en una posició de superioritat. Això no vol dir que tots els homes exerceixin el poder que els és atorgat però sí que es poden creure amb el dret a exercir-lo. En el context de festa les relacions socials i personals prenen un paper rellevant, per tant, els espais d’oci es poden produir un determinat tipus d’agressions masclistes que cal detectar i actuar.

Tocaments no desitjats, comentaris sexistes i menyspreu per part de la parella són algunes de les formes de violència que patim les dones a l’entorn de festa. També és un exemple la violació múltiple d’una menor a la Sala Razzamtazz el darrer mes. L’alcohol, les drogues o l’hora no justifiquen cap tipus d’actitud masclista. Com tampoc és excusa la forma de vestir. Perquè una agressió és un abús de poder d’una persona sobre una altra: no és ni un malentès, ni un conflicte, és violència masclista.

Les dones també flirtegem, tenim sexe d’una nit i ens agrada la festa. Però la decisió ha de recaure en nosaltres i no amb la insistència o en la invasió de l’espai. Només un sí clar i continuat és un sí. Perquè acceptar els nostres límits és el primer pas per construir unes relacions igualitàries.

Sovint ens trobem que les propostes de prevenció i intervenció per a les Festes Major de l’Ajuntament queden oblidades a un calaix durant tot l’any. Segueixen sent insuficients les mesures per protegir a les dones agredides i poques les propostes educatives per fomentar la construcció d’unes relacions basades en el respecte mutu i consentiment.

És important poder gaudir de les festes sense por, perquè la nit també ha de ser nostra. Volem que les dones ens puguem sentir segures i amb confiança per donar una resposta davant les agressions masclistes. Apostem per l’autodefensa feminista, per teixir aliances entre les dones en espais de festa perquè juntes som més fortes i la resposta sempre serà col·lectiva.

Prevenir el masclisme és feina de tots i de totes, és necessària una presa de consciència individual i comunitària contra aquestes situacions. És per aquest motiu que des de l’assemblea organitzadora d’FMA duen a terme tasques de prevenció i sensibilització amb l’objectiu d’implicar-se activament per tal de visibilitzar i acabar amb les agressions masclistes. Entre aquestes mesures trobem la realització de xerrades obertes per formar-se entorn la detecció i intervenció d’agressions, la feminització de l’escenari –procurant representar el mateix nombre d’homes i de dones d’alt de l’escenari–, també disposen d’un protocol d’abordatge d’agressions per fer-hi front.

Tot i així, no és l’única plaça compromesa amb la problemàtica, sinó que el Desplaça Jove, l’espai d'Arrel i FMA s’han coordinat per començar a treballar conjuntament. Han compartit experiències viscudes i han posat sobre la taula la necessitat de fer front les agressions masclistes des de la base i de manera col·lectiva. El primer pas ha estat dur a terme feina de sensibilització i divulgació, no obstant, seguiran treballant per aconseguir unes festes més inclusives.

És únicament amb la responsabilitat col·lectiva que serà possible fer unes festes lliures d’agressions masclistes i no discriminatòries. Perquè no actuar quan el teu amic està violentant a una dona te’n fa còmplice i qüestionar la denúncia d’una companya justifica l’agressor. Empoderem-nos i defensem-nos davant les agressions masclistes perquè aquesta serà l’única manera de caminar per aconseguir espais de festa i oci igualitaris. Relacionem-nos de forma lliure i consentida, construïm unes festes més feministes.

Carlota de Sojo, membre d'Hora Bruixa

Notícies relacionades