El rebut de l’IBI és dels més alts de l’Estat

Segons el darrer informe del Consejo General de Economistas l’IBI s’ha convertit en el veritable salvavides dels ajuntaments. Ho hem comentat en alguna ocasió en el cas de Sant Cugat però amb les dades aportades en el nou estudi d’aquesta institució podem dir que el nostre municipi es troba en la part baixa del rànquing pel que fa al pes en el total d’impostos municipals i en la part alta quan parlem de recaptació total i ingressos per habitant.

Sant Cugat va ingressar l’any 2017 45,4 milions d’euros en concepte d’IBI, el que representa un 58,7% del total d’impostos que recapta l’ajuntament. La mitjana estatal es situa en un 65,8% i ciutats com Madrid (59%), Barcelona (60,7%), Sevilla (61%) o València (69,4%) se situarien per sobre de la nostra ciutat i, per tant, més dependents d’aquest impost. Pel que fa a ciutats catalanes de les mateixes dimensions que la nostra podem afirmar que totes estan per sota en recaptació però per sobre pel que fa a ingressos per aquest concepte per habitant. Girona i Reus recapten 32 i 33 milions respectivament i Cornellà, Sant Boi, Rubí i Manresa tenen ingressos entre els 24 i 27 milions. A Reus l’IBI significa un 72% dels ingressos per impostos, a Manresa un 67,9% i la resta d’exemples estarien entre el 62 i el 65%.

També podem aportar dades pel que fa ingressos d’IBI per habitant i, en aquest cas, Sant Cugat, amb 520 euros per habitant, seria líder destacat tant pel que fa si la comparem amb capitals de província com amb localitats de la mateixa envergadura. la mitjana estatal està en 315 euros per habitant i les ciutats amb la mitjana més alta són en ordre descendent Madrid (438,9), Castelló (419,8), León (407,3), Tarragona (398,7) i Barcelona (397,5). Si comparem amb localitats amb una població similar a la nostra la que més s’acostaria seria Rubí (357), Manresa (334,6), Girona (324) i Reus (323,96).

Així doncs podem afirmar que malgrat la nostra ciutat no depèn tant de l’IBI com la majoria de ciutats del país sí que compta amb un dels rebuts d’IBI més alts. El fet que no hi hagi dependència d’aquest impost és la importància que adquireixen, respecte a altres ciutats, impostos com ara les plusvàlues o el ICIO. La causa que l’ingrés per habitant sigui tant alta es deu al valor que tenen els immobles de Sant Cugat, molt per sobre de la resta, com es pot comprovar en les diferents informacions que publiquen els mitjans especialitzats en la matèria.

Xavier Boix, coimpulsor d'elCugatenc

Notícies relacionades