L’Ateneu Cooperatiu comença a caminar amb un punt d’informació sobre l’economia social

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

August Corrons i Pau Nadal. Foto: Xavier Boix

El projecte d’Ateneus Cooperatius impulsat pel Departament de Treball de la Generalitat i que al Vallès Occidental es vehicula a través de les Xarxes d’Economia Social i Solidària (XES) de Sabadell, Terrassa i Sant Cugat comença a fer-se palpable a la ciutat amb l’estrena des de la setmana passada d’un punt d’informació sobre l’economia social. Cada dimecres al matí entre les 10 i dos quarts d’una a Cal Temerari i a la tarda entre les cinc i dos quarts de vuit a la Casa de Cultura, membres de l’Ateneu Cooperatiu de la comarca atenen la ciutadania per resoldre dubtes sobre aquesta aposta econòmica i social. Es pot contactar amb ells a través de l’adreça de correu electrònic vallessud@ateneucooperatiuvalles.org o del número de telèfon 693 594 125.

Segons explica August Corrons, de la cooperativa Doble Via i representant de la XES santcugatenca, tant ell com Pau Nadal, que és l’encarregat del punt d’informació per les tardes, tracten d’explicar què significa l’economia social a persones interessades que s’apropen al punt d’informació. Per a qui no té gaire coneixement d’aquest corrent econòmic, expliquen la base, és a dir, conceptes com ara el consum responsable, el comerç de proximitat, la banca ètica, les monedes socials o els horts urbans.

També donen servei a emprenedors que volen desenvolupar un projecte, tant per definir la idea com per portar-la a la pràctica amb la constitució de l’empresa en forma cooperativa o de societat laboral. Així mateix, ajuden aquelles entitats o empreses que volen canviar de forma jurídica cap a una pròpia de l’economia social. De fet, l’Ateneu té com a objectiu crear 15 noves empreses i 50 llocs de feina a la comarca en un període de dos anys.

Per fer-ho, tal com van explicar en la presentació de l’Ateneu Cooperatiu a Sabadell, s’ha dividit el territori en tres àrees d’influència, de tal manera que Sant Cugat també dóna servei a Cerdanyola, Rubí, Montcada i Ripollet. Corrons explica que actualment treballen de la mà dels ajuntaments d’aquestes quatre localitats per ubicar-hi un punt informatiu itinerant de manera quinzenal. Alhora, també es reuneixen amb l’Ajuntament de Sant Cugat.

El 28 de març es farà una presentació pública a Les Planes

Les dues primeres setmanes de funcionament del punt informatiu han servit per agafar uns primers contactes al carrer i en reunions. Als propis punts han atès poca gent ja que, de moment, no s’ha fet la presentació pública local de l’Ateneu i tot just acaba de començar el projecte. La presentació, que inicialment s’havia previst per a la primera quinzena de març, s’ha retardat i encara no té data fixada. Si es farà, però, un acte per donar a conèixer la XES i l’Ateneu Cooperatiu el 28 de març a Les Planes.

Una diagnosi de la comarca

Abans de poder fer accions concretes, l’Ateneu esbrinarà quin és l’estat de l’economia social al Vallès Occidental. És per això que actualment treballen per identificar entitats i projectes que entren dins de la definició d’aquest tipus d’economia. Posteriorment parlaran amb ells i faran un mapa a nivell comarcal de les iniciatives ja existents. La diagnosi servirà també per detectar empreses que vulguin participar en el projecte i crear xarxa des de l’economia social.

Alhora, un dels grans reptes de l’economia social és aconseguir la visualització de les iniciatives, un treball que a Sant Cugat es fa de la mà de la XES. L’any passat la xarxa, pocs mesos després del seu naixement, va fer la primera Fira d’Economia Social de la ciutat, que va servir d’aparador de les diferents empreses i entitats. Ara, els projectes que participen a la XES local, entre ells aquest diari, debaten quines formes s’han de seguir per a la promoció, si s’ha de repetir la fira i quan.

Al mateix temps, l’Ateneu Cooperatiu, que enguany té un pressupost atorgat per la Generalitat per a tota la comarca de 215.000 euros, comença a preparar fullets informatius, llocs webs i altres formes de difusió com ara l’organització d’actes. Les xarxes de Sabadell, Terrassa i Sant Cugat es coordinen també per desenvolupar un programa específic destinat a l’ensenyament, per anar a instituts i universitats i explicar què és l’economia social.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article