Sant Cugat ja compta amb més de 20 cooperatives

per Patricia Cirera

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Actualment, a Sant Cugat hi ha 17 cooperatives de treball actives. La majoria pertanyen al tercer sector o serveis a terceres persones.

Pel que ha pogut saber aquest diari, afegint a les cooperatives de treball mencionades, hi ha tres cooperatives de consum: una relacionada amb l’alimentació, una altra amb l’agricultura, i una dedicada al servei de terceres persones. Això vol dir que les cooperatives de consum suposen un 14 % del general de cooperatives que actualment estan actives a Sant Cugat. De les tres cooperatives una té la seu al centre, una a Valldoreix i l'altra a La Floresta.

La cooperativa “Gestora de Serveis Socio-Ambientals SCCL” encara no ha determinat si és cooperativa de consum o de serveis, ja que estan en tràmits burocràtics perquè és de recent creació. Tot i que la intenció és ser cooperativa de serveis, afirma un dels socis, Antoni Civis.

Carme Mitjans, tècnica de promoció econòmica de Sant Cugat Actiu, incideix en la importància de la sensibilització i difusió d’aquesta forma jurídica. I també afirma que les cooperatives són les que més bé han aguantat la crisi.

Foto: Xarxes socials Doble Via Serveis Socioeducatius

La Fundació Sant Cugat Actiu ha realitzat un Mapa Cooperatiu de Sant Cugat recollit en un  informe del 2014, i del qual es poden extreure les següents conclusions tenint en compte que només van participar 11 cooperatives de treball i no d’altre tipus com d’ensenyament, habitatge, agràries, de serveis o de consum. En total, entre les 11 cooperatives  han creat 331 llocs de treball. El 69% de socis/sòcies i/o treballadors/es són dones (degut a que alguns serveis i professions estan feminitzades). La mitjana d’edat dels treballadors/es es de 48 anys. Els treballadors/es valoren molt la democràcia, la igualtat i el treball en equip; i el que més preocupa és la gestió, les vendes i el context de crisi.

A continuació, mapa de localització de les cooperatives al 2014. 

 

Gràfic dels sectors a que es dediquen les cooperatives al 2014.                 

Actualment, per tant, hi ha sis cooperatives de treball més que les reflectides a l’estudi que estan actives.

Respecte als joves, Mitjans comenta que de les nou persones que configuren les tres cooperatives que han guanyat el concurs al 2014, sis són menors de 30.

Com a curiositat, la cooperativa més antiga de Sant Cugat és Jeroni de Moragas, creada al 1973. Del 1991 fins al 95 es van crear tres cooperatives, i no va ser fins al 2014 que es va igualar la xifra. El 2015 es preveu que tampoc sembla que sigui un mal any pel que fa a la creació de cooperatives.

Segons fonts del Registre de Cooperatives de Catalunya, a Sant Cugat només hi ha una cooperativa agrària, una d’ensenyament i una de serveis, les quals desconeixem el nom i si estan actives. L’Ajuntament tampoc ens ho ha pogut facilitar. Tampoc hi ha cap cooperativa d’habitatge.

Un dels objectius és que en els pròxims 7-8 anys, es creïn 30 cooperatives i que entre totes generin 700 llocs de treball, segons Lluis Fernández Ala, director de la Fundació Sant Cugat Actiu.

“És més fàcil constituir-se com a cooperativa de treball perquè les cooperatives de consum necessiten més massa crítica, més consumidors. Segons la nova llei que està pendent d’aprovar-se aquesta setmana, les cooperatives de consum requereixen un mínim de 10 socis”, apunta Quim Sicília, president de la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya resident a Sant Cugat.

Desprès de l’estiu es farà el tercer concurs de cooperatives que organitza la Fundació Sant Cugat Actiu. Us animeu?

Llista de les cooperatives de Sant Cugat i EMD Valldoreix:

Blank SCCL

Actua SCCL (aviat convertida en SLL)

Sabor afegit SCCL

Magna Magazine SCCL

Sinergia 360 SCCL

L’Ortiga SCCL

Alvent SCCL

Construcciones Valldoreix SCCL

Instal.lacions Bea SCCL

Centre Infantil Quitxalla SCCL

Dapsi Sant Cugat SCCL

Taller Jeroni de Moragas SCCL

Doble Via, serveis socioeducatius SCCL

Musicar SCCL

Cugat Movil SCCL

La Mega Tenda SCCL

Los excéntricos SCCL

Estel SCCL

La Civada SCCL

El Senglar SCCL

Gestora de Serveis Socio-Ambientals SCCL (recent de fa un mes).

També caldria afegir cooperatives nacionals que també estàn presents a Sant Cugat i formen part de la vida quotidiana, com l’Abacus, el Consum o l’Eroski.

Finalment, permeteu-me que faci menció que el projecte que impulsa aquest diari té la intenció de ser cooperativa, el seu esperit ho és i esperem formar la cooperativa l’Avenir més aviat que tard.

 
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article