Doble Via entrega el primer premi Raimon Badia per reconèixer treballs acadèmics que tinguin presents els valors del cooperativisme

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Captura del directe

Un projecte educatiu sobre noves tecnologies i joves, un sobre diversitat cultural i un sobre desconstrucció del gènere han guanyat la primera edició del Premi Raimon Badia, creat per la cooperativa santcugatenca Doble Via i que en aquesta primera edició ha tingut la participació de diversos grups d’estudiants dels graus d’Educació Social i Pedagogia. Així s’ha donat a conèixer en un acte digital celebrat aquest dimecres a la tarda. Es premis, reivindiquen els organitzadors, tenen voluntat de continuïtat tot i que la primera edició ha coincidit amb el 20è aniversari de la cooperativa.

El premi es planteja tres objectius: premiar treballs acadèmics amb fonamentació teòrica i orientació pràctica, sensibilitzar i promoure els valors del cooperativisme i dotar l’alumnat guardonat d’una beca d’estudis a la cooperativa per tal que puguin desenvolupar el projecte guardonat. Hi té tres categories: acció educativa en menjadors escolars, acció de dinamització juvenil i acció de coeducació i gènere.

El primer dels guardonats, titulat Jo per tu, tu per mi, fa una proposta pedagògica sobre el temps de migdia. Laura Sánchez i María Cuadrado reconeixen que aquest és un àmbit que formalment no està reconegut com a educatiu però és un bon espai per a l’aprenentatge. Fent una proposta sobre la diversitat cultural, reconeixen la dificultat de centrar-se en un únic eix quan l’ensenyament sempre busca la interseccionalitat. “El més bonic de la pedagogia és gaudir-ne”, ha valorat Sánchez.

El segon fa una proposta pedagògica en relació a la tecnologia i el jovent, centrant-se en la seva autoestima. Maria Delgado i Laura González expliquen que les noves tecnologies han influenciat molt la vida dels joves. Amb el seu treball, expliquen, han analitzat les positives i negatives per crear recursos pedagògics per treballar-hi en conseqüència.

El tercer, titulat Desaprenen, aprenem, desfem, fem, desconstruïm, construïm, proposa un programa de coeducació i gènere fora de l’àmbit escolar i destinat a adolescents d’entre 12 i 15 anys per aconseguir un present feminista. Meritxell Amat, guardonada amb la seva companya Blanca, explica que totes dues estan implicades en col·lectius feministes i agraeixen poder portar a la pràctica la proposta.

A més de portar a la pràctica les propostes, les guardonades rebran 1.000 euros a repartir entre les integrants de cada grup. En aquesta primera edició s’ha comptat amb la col·laboració acadèmica de la UAB (en properes edicions s’obrirà a altres universitats) i de la Fundació Collserola, així com amb d’altres organitzacions vinculades a la trajectòria professional i docent del malauradament desaparegut fundador de Doble Via, Raimon Badia i Carro (1963-2003), mestre i pedagog, i una persona molt apreciada en el món del cooperativisme, de l’ensenyament i de la cultura.

Badia va ser un pedagog santcugatenc que va morir al 2013 als 47 anys. Va treballar a l’escola Avenç i es va implicar en entitats com l’esplai Pica-Roca i al Grup de Joves de la Parròquia. Durant la seva vida es va implicar en tasques de monitoratge i coordinació i va ser un dels promotors de l’Escola de Cooperativisme Aposta. Els seus companys de cooperativa el defineixen com una persona amb una vocació pedagògica innata i amb una alta capacitat intel·lectual i professional.

Doble Via, que enguany celebra el seu 20è aniversari, és una cooperativa que presta serveis integrals de gestió d’equipaments i programes d’acció social i cultural, d’educació, d’animació sociocultural i dinamització comunitària, així com assessoria i acompanyament en el disseny i planificació d’iniciatives en aquests àmbits d’actuació. A més, treballa en xarxa sent una de les impulsores de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article