L’envelliment actiu i la mirada feminista sobre l’oci, reconeguts al Premi Raimon Badia

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Tres projectes han estat guardonats en la segona edició del Premi Raimon Badia, impulsat per la cooperativa Doble Via, la Universitat Autònoma, la Fundació Collserola i l’Ajuntament per reconèixer projectes d’educació no formal i el cooperativisme. Dos d’ells referents a l’envelliment –un sobre envelliment actiu i l’altre sobre relació amb el jovent– i un sobre l’oci amb participació del jovent i mirada feminista. Tots els treballs estan elaborats per estudiants de l’àmbit de l’educació social i la pedagogia.

Unint experiències de 0 a 100, d’Anna Joyanes i Joana Martínez, posa en valor els serveis socioeducatius per a persones en vulnerabilitat, especialment gent gran, per a un envelliment actiu. El jurat ha posat en valor la relació intergeneracional així com l’aplicabilitat de les idees proposades. A més, han destacat el bon treball gràfic i visual. Les dues estudiants han posat l’accent en el valor humà que suposa millorar el món enllaçant l’empenta del jovent amb la saviesa de la gent gran: “Hem vist el desemparament de molts individus pel model de societat actual”.

La fista de Butler, d’Eiden Duch i Laura Carretero, fa una proposta d’oci creatiu destinat per a infants i joves, amb la voluntat que siguin els propis joves els qui defineixin el model d’oci. El jurat ha posat en valor la perspectiva feminista transversal i inclusiva així com la justificació i les variables tecnològiques incloses al treball. L’equip guanyador ha explicat les dificultats trobades durant la pandèmia però la força d’una proposta que celebren poder portar a la vida real.

Connecta’t, un projecte per l’envelliment actiu en comunitat, de Marc Hispano, Helena Mateu i Agnès Melià, pretén posar la tecnologia com a eina per salvar situacions de crisi. Segons el jurat, es dona resposta a necessitats detectades, es té en compte la implicació de les persones i es posa la tecnologia al servei d’un col·lectiu concret. L’equip guanyador, que s’ha connectat per videotrucada, ha reivindicat la virtualitat com una oportunitat per accedir a allò que no es pot accedir de forma física.

Cada equip guardonat rep 1.000 euros en concepte de beques d’estudi, una formació específica –en aquest cas per a tots els equips participants– i la participació a una jornada d’intercooperació entre tots els projectes. El premi es va estrenar l’any passat de forma telemàtica com una forma de recordar la figura de Raimon Badia, fundador de Doble Via, mestre i pedagog a l’escola Avenç, mort ara fa vuit anys.

A l’acte han participat representants de Doble Via i de la Fundació Collserola i, a nivell institucional, el director general de Relacions Laborals del Departament de Treball, Enric Vinaixa, i la regidora d’Educació, Pilar Gorina. Tots dos han posat en valor el cooperativisme i l’economia social com a motors de canvi social i econòmic. El Premi Raimon Badia s’ha entregar aquest dimarts per la tarda al Claustre del Monestir. L’acte ha acabat amb un concert de la santcugatenca Ari Bofill.

Una taula rodona per reflexionar sobre l’economia social

Tres homes han estat convidats a l’acte d’entrega del premi per fer una taula rodona sobre economia social i pedagogia: Josep Vidal, director general d’Economia Social; Joan Torrent, doctor en economia de la UOC, i Xavier Úcar, catedràtic de pedagogia social a la UAB. Tots tres han reflexionat sobre els límits del capitalisme i la necessitat de superar-lo o transformar-lo per evitar el creixement de les desigualtats i garantir un futur per al jovent.

Vidal ha posat l’accent també en la crisi ecològica i ha cridat a recuperar conceptes com l’ajuda mútua, el dret a la ciutat, la governança democràtica, la digitalització, la innovació social lligada a les noves necessitats..., amb un esment especial a la salut mental. Per a ell, la digitalització és un repte i, alhora, una oportunitat per a les cooperatives, a les quals anima a intercooperar com a forma de créixer. També ha encoratjat el jovent a seguir formant-se.

Torrent ha defensat que el capitalisme és un bon sistema per generar prosperitat material però amb un problema de repartiment. Per això diu que cal lligar la idea d’economia de plataforma al cooperativisme com una forma de tenir plataformes cooperatives més sostenibles i socials que no topin amb la lògica del creixement econòmic. Davant d’un futur que es presenta complicat per al jovent, ha dit que cal la implicació de la ciutadania en la presa de decisions de les institucions.

Finalment, Úcar ha parlat de tres crisis –ecològica, democràtica i psicocrisi– amb dues lògiques: l’acumulació de recursos i la competència constant. Davant d’aquesta realitat neoliberal, crida a buscar una altra manera de pensar des del possibilisme, amb el repte de democratitzar encara més l’empresa social. El seu missatge al jovent ha estat que la formació hauria de tenir en compte la vida i la competència en molts àmbits però no dependre directament de les fluctuacions del mercat laboral.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article