Les Herbes de La Rural, el Grup d’Estalvi local finança el seu primer projecte

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La producció d’herbes aromàtiques, culinàries i medicinals ha estat el primer projecte triat pels membres del Grup d’Estalvi de Sant Cugat (GESC), començat a crear al juny passat i formalitzat a nivell legal al gener, per fer el seu primer finançament. Amb aportacions d’entre 10 i 50 euros dels membres del col·lectiu, han aconseguit formalitzar un préstec de 1.500 euros a Les Herbes de La Rural de Collserola, adscrit a l’associació d’autogestió integral de recursos de La Rural.

Víctor de Castro i Berta Claramunt, membres del projecte, expliquen que aquests diners són bàsics per poder finançar el cost d’assecar les herbes i accedir a algun obrador que els permeti acabar el producte. Avui dia ja han plantat més d’una quinzena de cultius diferents que esperen poder collir a partir de la tardor. Així podran començar a comercialitzar el producte a través de la Rural, els mercats propis, els mercats municipals i a restaurants.

D’aquesta primera experiència no només haurà d’arribar l’inici de la rendibilitat del projecte sinó també una anàlisi de quines plantes donen més resultats al camp cultivat, ubicat a la Rierada de Molins de Rei, on també pretenen instal·lar un nou apiari. És un projecte que té en compte la sostenibilitat ecològica i social per les pràctiques de cultiu com per la proximitat de producció. Busquen sinergies i fan tallers que permetin apropar la iniciativa al conjunt de la ciutadania.

“És un projecte bonic i sòlid”, explica Francesc Colom, membre del GESC. El grup ha cedit els 1.500 euros amb un tipus d’interès molt baix i un retorn del préstec a partir del segon any, el que, creuen, ha de permetre que el projecte es consolidi amb menys pressió que les d’un préstec bancari. A més, s’hi fa un seguiment, un acompanyament en el disseny del pla de viabilitat i altres tipus d’ajuts com la facilitació de planters i el contacte amb altres productors.

La formalització del contracte ha de servir per vincular el projecte amb els serveis del Sincrocoop, l’espai de foment de l’economia social i solidària de Cal Temerari. El GESC tot just ha pogut començar a treballar amb un NIF provisional que es formalitzarà durant els propers mesos. Segons Marta Padrós, membre del grup, ja s’ha començat a estalviar de nou i s’han rebut noves propostes de possibles projectes a finançar.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article