Vuit projectes premiats per fer créixer l'economia social

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sílvia Solanellas, Sant Cugat Actiu; Carles Brugarolas, tinent d'alcalde d'Economia, i Sergi Rufat, Tàndem Social. Foto: Jordi Pascual

El concurs d'emprenedoria social de l'Ajuntament selecciona vuit idees perquè es desenvolupin com a empreses. Els guardonats es van donar a conèixer en un acte públic a la sala de plens el 28 de gener amb la presència del tinent d'alcalde d'Economia, Empresa, Ocupació i Recursos Humans, Carles Brugarolas; la directora de la Fundació Sant Cugat Actiu, Sílvia Solanellas, i Sergi Rufat, representant de l'empresa Tandem Social que fa l'acompanyament dels projectes.

Els guanyadors van passar una primera fase per tenir accés a un cicle de formació. Dels 12 participants, hi ha vuit guardonats que reben un premi de 1.000€. Ara cadascun dels projectes haurà de passar fases per arribar a recollir un màxim de 10.000€. “L'entrega esglaonada del premi s'explica perquè, en ser diners públics, hem de garantir l'impacte positiu de la inversió”, argumenta Brugarolas.

El tinent d'alcalde va definir el concurs com una forma de solucionar les errades del mercat amb una marcada vesant de compromís amb la ciutat ja que totes les empreses tenen seu a Sant Cugat i es comprometen a contractar persones del Servei Municipal d'Ocupació en consolidar-se. Des del 1995 no es constituïa cap cooperativa a la ciutat. Els darrers anys, segons l'equip de govern, se n'han creat 15 gràcies, en part, al concurs. En aquesta edició els guardonats poden esdevenir també Societats Anònimes Laborals (SAL) o Societats Limitades Laborals (SLL).

Els guardonats

En l'acte, un representant de cada projecte va explicar les línies mestres de la seva proposta. La primera en parlar va ser Carmen Pradas, de C&P Relocation Services, una empresa que donarà suport a la integració familiar i personal dels treballadors estrangers d'empreses multinacionals ubicades a Sant Cugat. “Volem ser un agent clau en les noves comunitats que arriben a la ciutat”, va dir.

Rosa Peris, d'Ona Quality, cooperativa de serveis de promoció d'activitats comercials i de màrqueting de dissenyadors de moda, va reivindicar el seu projecte com una aposta per un sector molt important a Catalunya, el tèxtil. Va destacar també la promoció del comerç de proximitat.

Cíclica treballarà per l'equilibri ambiental i social a través de l'arquitectura i l'urbanisme. Marta Serra, representant de l'equip impulsor, va destacar la triple aposta pel medi ambient, l'arquitectura i la comunitat. La cooperativa, que vol continuar vinculada amb l'ETSAV per conèixer noves tendències, farà que l'usuari participi en el disseny. Destaquen la importància de l'administració en aquest sector.

Antonio Santander és representant d'Asallem i membre d'Assadega'm, associació per a la superació de l'ansietat i la depressió. El seu projecte es basa en fer formació per prevenir, detectar i educar sobre aquests conceptes. El valor afegit que va destacar en l'acte és el treball conjunt de professionals i afectats.

Una aplicació mòbil per a la fidelització de clients en supermercats petits i mitjans amb descomptes personalitzats i solucions per evitar el malbaratament alimentari és el projecte presentat per Pol Mas en representació de l'equip impulsor. Es tracta d'Eficook. L'app permetrà informar els supermercats dels hàbits de consum dels seus client i així millorar les vendes.

Integrem Salut vol implementar un nou model de salut integratiu amb pràctiques convencionals i complementàries i programes personalitzats. Maika Villaverde va reivindicar l'atenció terapèutica, la promoció i la prevenció lligades a l'apoderament. Es comprometen a contractar persones aturades de llarga durada, amb discapacitat psíquica o majors de 45 anys. “Entenem la salut com un bé comú”, va sentenciar.

Luis Ignacio Rodríguez és un dels impulsors de Retail Partners, cooperativa de productes i serveis comercials i de màrqueting per a la distribució de tèxtil en el mercat espanyol i portuguès. A llarg termini volen evolucionar cap a un màrqueting transversal basat en la xarxa i el món offline. L'impulsor en destaca la proximitat al consumidor.

L'Avenir, editora d'elCugatenc entre els premiats

elCugatenc també ha estat guardonat en el concurs d'emprenedoria social de l'Ajuntament. Sota el nom de L'Avenir, cooperativa que gestionarà el diari, ha estat entre els vuit finalistes. L'empresa, però, anirà més enllà de la publicació digital i continuarà fent cursos i actes per a l'apoderament de la ciutadania a través de les eines de comunicació social.

Xavier Boix va representar L'Avenir en l'acte en què es van anunciar els guardonats i va destacar la combinació de subscripcions i socis col·laboradors amb altres formes d'ingressos per garantir la independència editorial. La gran aposta és la que porta intentant desenvolupar-se en aquest diari des de fa set mesos, informar pausadament i destacant el context.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article