Lejos del cielo / Far from Heaven. USA (2002)

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

[Una conversa real: l'Alícia li diu "el teu germà és més noble que tu". Ella contesta "però em pega molt, sempre i sense raó" i l'Alícia respon "bé, dona, què hi farem... això tampoc no és tan important!".]


A la Cathleen Whitaker també li diuen aquest "bé, dona, què hi farem... això tampoc no és tan important!" quan es troba que la seva vida, fins aleshores de revista Hola! no té futur. Perquè l'important és que tothom ha de mantenir les aparences, s'ha de sotmetre al "què diran". I dins d'aquestes aparences queda inclosa una peculiaritat en el color que esdevé determinant: els blancs són blancs i els negres, negres, i tothom s'ha de comportar "segons li correspon". 

I és que aquesta pel·lícula, de fet, en comptes de dir-se Lluny del cel, perfectament s'hauria pogut dir Quin infern!. Amb unes imatges precioses, plena de glamour —com es feien en el Hollywood d'aleshores—, situa l'acció en un temps i un espai concrets, una família benestant, "idíl·lica", dels anys cinquanta en una petita ciutat de Connecticut, al nord dels Estats Units. 

El que veiem actualment però, és que per moltes qüestions el temps i l'espai s'estiren com un xiclet i encara ara la intolerància, la pressió social i la hipocresia davant el racisme, el sexe i la família, generen, arreu, unes actituds totalment injustificables i que segueixen causant víctimes a tort i a dret. No les de la violència gratuïta com a màxima expressió, no, aquestes ja són prou evidents, sinó les del dia a dia, les de la quotidianitat, les de les petites vivències, de les aspiracions d'una vida millor, de la dignitat de les persones.

La pel·lícula és bonica de veure, amb uns colors de tardor esplèndids, ben explicada i ben interpretada. L'escriu i dirigeix Todd Haynes (director de Carolal 2015), i la protagonitzen Julianne Moore, Dennis Quaid i Dennis Haysbert. Va rebre una molt bona crítica amb 18 nominacions (Oscar, etc) i 26 premis (Venècia, i altres).

Argument

En Frank Whitaker està casat amb una dona "modèlica", té dos fills, una casa de luxe i una molt bona feina... però també té altres aspectes la seva vida.

PS

Aquests tres enllaços no són de la pel·lícula, però en poden ser un bon complement: 
- https://es.noticias.yahoo.com/muerte-george-floyd-sencilla-pregunta-190248510.html?soc_src=community&soc_trk=wa
- https://www.vilaweb.cat/noticies/paraula-de-malcolm-x
- https://www.lavanguardia.com/deportes/20200603/481582201137/video-muhammad-ali-racismo-viral.html

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi