“És l’Ajuntament qui farà el cap d’any d’enguany”

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

La tinenta d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, no deixa lloc per al dubte: Cal Temerari no tindrà cap responsabilitat a la festa de cap d’any d’enguany perquè l’Ajuntament serà l’encarregat d’organitzar-la. Alhora, critica que l’entitat fins ara organitzadora de l’esdeveniment no hagi esclarit encara si organitzarà el Quinto de Nadal d’enguany, una decisió que prendran les més de 35 entitats que han signat el manifest a favor d’unes festes populars a càrrec del teixit associatiu local. La tinenta d’alcalde considera que posar en risc la celebració d’una activitat tant arrelada és “desproporcionat” i recorda que l’any vinent es farà un concurs públic per garantir la “transparència” de l’organització, al qual espera que Cal Temerari s’hi presenti.

Així de clara s’ha mostrat a la presentació de la programació de Nadal celebrada dimecres al migdia entre representants d’algunes de les 46 entitats que posen el seu gra de sorra al programa d’actes. Cal Temerari, però, no s’atura en la seva petició de recuperar la gestió. Demana a la tinenta d’alcalde que aprofiti la proposta que li van plantejar dilluns per reprendre el diàleg i, tot i que Fortuny diu que si no se celebra el Quinto no serà responsabilitat de l’Ajuntament, avancen que no se senten “còmodes” organitzant aquest acte quan el govern els ha pres el cap d’any “per motius polítics, no tècnics”.

Marta Padrós, en representació de l’entitat, nega que el govern hagi dialogat perquè, diu, s’han fet dues reunions en què directament es negava l’organització conjunta i en la tercera, emanada de la seva participació a la darrera Audiència pública, no ha canviat el posicionament. Consideren que Fortuny utilitza arguments que “no són coherents” perquè Cal Temerari sempre està “obert a negociar”. Accepten el concurs públic de l’any vinent sempre que es prioritzin les entitats i per a aquest cap d’any demanen un espai on poder fer el seu propi esdeveniment al marge del consistori. Padrós es pregunta per què si el govern ja havia decidit absorbir el cap d’any no es fa el concurs enguany.

Alhora, mantenen en peu la protesta en forma de tirada popular de guixes de divendres en el marc de l’encesa de llums que es farà a les sis de la tarda a la plaça d’Octavià. Cal Temerari repartirà guixes entre els assistents per tirar-les com quan algú canta quinto i, alhora, per mostrar el rebuig davant del posicionament polític del consistori. Fortuny segueix defensant que ajuntar les festes de cap d’any d’adults i joves al mateix espai –en carpes separades– permet fer “economia d’escala” i estalviar diners. També recorda que, com va dir a l’Audiència pública, un 40% dels beneficis anirà a parar a algun projecte social triat per les taules del tercer sector. El conjunt d’activitats, serveis i dispositius relacionats amb el Nadal santcugatenc costa al voltant de 400.000 euros a l’erari públic.

El concurs públic que ha anunciat el govern de cara al cap d’any següent inclourà, segons diuen, la priorització de grups i treballadors de la ciutat, la reserva de part dels beneficis a favor d’una causa solidària i la contractació de les persones que hi treballin aquella nit per generar ocupació. Fortuny, malgrat el desacord, ha agraït a Cal Temerari els darrers anys d’organització del cap d’any i del Quinto així com la posada en marxa –si finalment es fa el Quinto– d’una edició per a infants. També recorda que aquest any el consistori ha reservat un sisè dia de Quinto, que, si no se celebra, insisteix, no serà responsabilitat del govern. La tinenta d’alcalde no ha respost a Padrós quan aquesta li ha preguntat per què no s’havia convidat Cal Temerari a la roda de premsa.

Altres novetats del Nadal santcugatenc

A banda del canvi del cap d’any i l’inici del Quintet, la vesant cultural del Nadal santcugatenc inclourà un trenet amb un petit circuit i un petit taller per fer trens amb fusta ja que aquest any moltes activitats giraran al voltant del centenari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat Així mateix, Petits, Grans, Llibres! tindrà un espai al parc Ramon Barnils mentre la cavalcada del centre de la ciutat tindrà noves carrosses treballades al taller d’escenografia del Teatre-Auditori i un canvi de recorregut perquè la desfilada circuli per carrers més amples.

Des de la vessant comercial, se segueix apostant per la pista de gel, enguany a la plaça de la Vila, així com per la fira de Nadal amb comerciants i artesans de la ciutat a la plaça d’Octavià. A la fira de Reis, a la rambla del Celler, hi participaran 70 artesans, mentre els mercats introduiran activitats nadalenques. De fet, el trenet de Sant Cugat Comerç tindrà parada al de Torreblanca. L’entitat seguirà apostant per la decoració de les botigues. Així mateix, s’arriba a al cinquena edició del concurs de pessebres i a la 25a dels Pastorets de La Floresta, que es faran a la UREF. Hi haurà la ja tradicional representació de Pedra i Sang i recital de poemes, nadales al carrer i cors.

Pel que fa a la il·luminació, la ciutat estrena decoració a la plaça de Barcelona i amb les campanes de plaça d’Octavià, que permeten interacció amb llum, so i imatges. La resta de l’enllumenat es manté com l’any anterior però s’apagarà dues hores abans en senyal de protesta pels “presos polítics”. El xiprer de la plaça d’Octavià aquest any estarà ornamentat pels treballadores de l’Ajuntament.

A nivell de mobilitat, es tallarà la rambla del Celler i el carrer Cèsar Martinell, on s’ubicarà un aparcament de bicicletes, i es faran dos aparcaments dissuasoris a l’aparcament de l’estació de Renfe i a la carretera de Roquetes amb un bus llançadora que connectarà aquests punts amb el centre de la ciutat. Tot plegat s’acompanyarà de campanyes de vigilància especial per part dels Mossos i la Policia Local i la ubicació d’elements que impedeixin el pas de vehicles pesats a les zones de vianants tenint en compte els protocols de l’alerta antiterrorista.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article