L’Aplec de Sant Medir reivindica la conservació de l’entorn natural
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Ajuntament de Sant Cugat
L’Aplec de Sant Medir ha començat enguany amb mig dia d’antelació perquè el vespre de dijous els Bastoners, en el seu 25è aniversari, van retre homenatge a la Penya Regalèssia, l’entitat que s’encarrega de coordinar les activitats d’aquesta festivitat. Si bé, l’homenatge, tot i que coincident en el temps amb Sant Medir, pretenia agrair a la Penya la recuperació del ball de bastons al 1940 durant tres anys i posteriorment al 1989 en el seu 50è aniversari, el que va propiciar la recuperació definitiva i, després d’una escissió, la creació dels actuals Bastoners de Sant Cugat.
La gran celebració al voltant del segon patró de la ciutat coorganitzada per la Penya Regalèssia i l’Ajuntament ha fet matinar els santcugatencs amb una primera sortida a peu cap a l’ermita de Sant Medir per part dels Gegants des de plaça d’Octavià a les 8:20. Ja entrades les 9 del matí els banderers, aquest any el col·lectiu Pi d’en Xandri +20, han recorregut els carrers de la ciutat per acabar pujant en forma de seguici cap a l’ermita des de plaça de Barcelona.
De fet, l’Aplec d’enguany ha servit per celebrar que 20 anys més tard d’una trista efemèride tot ha quedat en un ensurt. Va ser al febrer del 1997 de matinada. Un atac va deixar el Pi d’en Xandri tocat de mort. Per sort, la resposta veïnal, l’acció de les administracions i l’atzar van voler que el pi es recuperés i, passades dues dècades, continuï sent un dels símbols més emblemàtics de la ciutat; i des de llavors també de la preservació de l’entorn natural i especialment de Torre Negra.
Com cada any, la festa grossa s’ha donat al bell mig de Collserola amb la petició del consistori i del Parc Natural de tenir cura de l’entorn. L’Ajuntament també ha facilitat carbó per a qui volia cuinar, evitant així que la gent busqui llenya al bosc. Per estalviar un gran impacte sobre el medi, ambdues institucions han recomanat la pujada a peu i no en vehicle privat. Perquè tot sortís sense incidències, s’ha precisat el treball coordinat de Protecció Civil, ADF i la Creu Roja amb la brigada i la Policia Local.
Bon dia #SantCugat avui com cada any a l'Aplec de #SantMedir17
L'equip d'emergències ens ajuda a tenir unes festes mes segures. Gaudiu. pic.twitter.com/mSuvfHsn4F— PCStCugat (@avpcstcugat) 3 de marzo de 2017
Tot i deixar tres dies de festa seguits i amb un temps que a partir del migdia no ajudava a sortir al carrer, un any més centenars de santcugatencs han omplit l’entorn de l’ermita. El Sant Medir d’enguany ha servit per reivindicar la protecció dels valors naturals de la ciutat i especialment de Torre Negra, després que en els darrers mesos hagi estat amenaçada de nou per la voluntat de construir-hi.
La ciutat ha tornat així, de nou, a les seves arrels més rurals i amb una ampla demostració de cultura popular amb ballada de sardanes per part de la Cobla Contemporània i les actuacions de Caparrots, Geganters, Bastoners i Castellers. L’Aplec ha tingut els seus parlaments i la missa al copatró i ha acabat a les 6 de la tarda amb un concert d’orgue al Monestir.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari