L’Associació Ciutadana Gabriel Ferrater es presenta en públic i aconsegueix que el poeta sigui nomenat fill predilecte de la ciutat

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Després d’anys com a comissió ciutadana encarregada d’organitzar els premis Gabriel Ferrater, diversos dels seus components han decidit anar un pas més enllà i crear l’Associació Ciutadana amb el mateix nom que té com a objectiu donar a conèixer la figura del poeta i lingüista català. “La comissió es va crear pel premi de secundària i després pel premi de poesia”, explica el membre de la junta Miquel Santaeulàlia, “volem aprofitar aquest fil per treballar més a fons la figura de Ferrater i fer que Sant Cugat s’hi vinculi”.

Per aconseguir aquest objectiu pretenen mantenir els premis però anant més enllà amb voluntat de fer-los extensius a la província i, si és possible, a Catalunya. També plantegen apostes com una exposició permanent sobre la seva obra, celebrar l’any 2022 l’any Ferrater, publicar una biografia amb les obres completes de l’autor, demanar la Creu de Sant Jordi en reconeixement al poeta i també el nomenament com a fill predilecte de la ciutat. Per a la seva sorpresa, aquest darrer desig serà una realitat el 29 de gener ja que, tal com ha anunciat la tinenta d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, es farà un Ple extraordinari en què es nomenarà fill predilecte Ferrater i l’artista Rudolf Häsler.

Ferrater va ser un poeta que, tot i nascut a Reus, va viure a Sant Cugat gran part de la seva vida fins que es va suïcidar l’any 1972. Professor universitari amant de la llengua i literatura catalanes, era un habitual del Mesón, tal com expliquen alguns dels amics i companys que han participat a la presentació de l’associació que ara li ret homenatge, on mantenia tertúlies informals i properes amb els seus cercles pròxims. Tots ells coincideixen a dir que era un home brillant que defugia de la rigidesa de les normes lingüístiques –en els moments informals fins i tot deia estar “fins els collons” de Pompeu Fabra– i que, amb una personalitat marcada, hagués pogut arribar molt lluny en el món de la gramàtica i la literatura si no s’hagués tret la vida amb només 49 anys.

La presentació de l’Associació Ciutadana ha servit perquè diversos amics i coneixedors de l’obra del poeta hagin fet un repàs a les diferents cares de Ferrater, de la més social a l’acadèmica passant pel seu interès per altres arts com la pintura. Tant Santaeulàlia com la resta de participants a l’acte han ressaltat la importància d’agrupar les obres de l’autor, fins ara disperses i poc accessibles. Donada la importància de Ferrater dins de la literatura catalana del segle XX, l’entitat no vol reivindicar-se només a Sant Cugat sinó molt més enllà, tot i que començar a la ciutat no és gratuït sinó un reconeixement per part del municipi on va residir gran part de la seva vida.

A l’acte han participat les nebodes de Ferrater, una de les quals ha fet entrega a l’associació d’un autoretrat de l’artista, i també el cantautor santcugatenc Joan Artigas, que tot just l’any passat va publicar el disc Artigas canta Gabriel Ferrater, un projecte nascut a través d’una campanya de micromecenatge i que clava les seves arrels al 2014. L’associació, que va signar simbòlicament els seus estatuts l’abril passat en un sopar commemoratiu pel 45è aniversari de la mort del poeta, ha estat formalitzada legalment el mes passat i, de moment, no té previst cap nou acte a falta d’acabar tots els tràmits i prendre rodatge.

Fortuny, més enllà del nomenament com a fill predilecte consensuat per tots els grups polítics amb representació al Ple municipal, diu que l’Ajuntament farà costat amb tot el que necessiti l’entitat. Si bé, no s’aventura a pronosticar el futur de cap de les propostes rebudes. Diu que cal estudiar-ne la viabilitat, els aspectes tècnics, el pressupost i quin paper pot jugar el consistori en cada cas abans de prendre cap decisió. De moment, tal com figura al pressupost municipal del 2018, l’entitat rep una subvenció via conveni de 2.500 euros.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article