Cancel·lada la Biennal d’Art Contemporani i en perill l’edició d’enguany de la d’escultura de Valldoreix

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El govern ha decidit cancel·lar l’edició d’enguany de la Biennal d’Art Contemporani d’enguany i engegar un procés de redefinició. D’aquesta manera es posa fi a una iniciativa promoguda pel galerista Josep Canals i que des del 1977 havia intentat posar Sant Cugat com un referent de l’art contemporani a nivell de país i reconèixer els artistes joves amb una mostra impulsada a la ciutat i itinerant per altres indrets de Catalunya, al 2018 a Lleida, Banyoles, Tarragona, Reus i Vilanova i la Geltrú.

Segons la regidora de Cultura, Esther Madrona, l’objectiu és aconseguir un nou model que s’ajusti més a la societat actual ja que considera que la darrera edició havia demostrat estar obsoleta. La nova aposta, que preveu de cara al 2021, estaria capitanejada per l’Ajuntament i en col·laboració amb altres institucions ja que, al seu parer, “en una mostra de país ha de ser l’Ajuntament qui parli amb altres administracionsˮ.

Madrona diu que en la proposta a definir s’hauran de tenir en compte els artistes i els tècnics i que, tot i que no es tanca la porta al treball amb entitats i galeries, el comandament ha de ser de l’administració. Tot i que en la darrera edició la Biennal visités cinc municipis més, el comunicat del govern apunta que al 2018 la mostra es va limitar a l’àmbit de Sant Cugat.

Canals no comparteix l’anàlisi del govern ja que defensa que la Biennal s’ha adaptat durant els anys i, a través d’un comunicat, recorda alguns dels artistes que va donar a conèixer la mostra: Pep Agut, Tom Carr, Joan Pere Viladecans, Perejaume, Xavier Grau, Àlex Nogué, Ignasi Aballi, Susana Solano, Charo Pradas i Nora Ancarola. Davant la possibilitat de portar la producció de la Biennal a una altra ciutat i cercar la itinerància des d’allà, prefereix no continuar.

Al seu parer, la manca de voluntat havia sentenciat la mostra, que si es pot fer és gràcies a les aportacions de l’Ajuntament i de la Generalitat. Canals assegura que aquesta darrera ja havia donat suport a l’edició i que, per tant, només faltava el suport municipal. El galerista lamenta que la decisió arribi en un moment en què a nivell català es reivindica arribar a un 2% del pressupost dedicat a cultura.

Davant la proposta alternativa del consistori, Canals la veu poc factible i considera que el govern desconeix com funciona el sector: “Crec que això mostra un desconeixement de la realitat de l’art i la seva promoció, que duem en realitat a terme les galeries d’art i la societat civil, i també penso que l’Administració ha de donar Suport a la societat civil, no apoderar-se de les propostes històriques que han funcionat fins araˮ.

Finalment, l’impulsor de la Biennal lamenta la manca de suport a la cultura, la intel·lectualitat i l’art. Diu que no se li va comunicar la decisió fins el dilluns passat en una reunió amb l’alcaldessa demanada per ell mateix: “A Ingla li vaig demanar que no escoltés només la gent del seu entorn immediat sinó que tingués en compte la veu de polítics que han fet molt per la cultura d’aquest país com Ferran Mascarell o Joan Manuel Tresserrasˮ.

A través de les xarxes socials diverses personalitats vinculades al món de l’art han donat suport a Canals. També Marcenia Baqués, presidenta de l’associació Amicart Valldoreix, organitzadora de la Biennal d’Escultura Valldoreix dels Somnis, lamenta la pèrdua de la Biennal d’Art Contemporani i diu que és una nova mostra de la manca de suport de les institucions a les iniciatives nascudes de la societat civil. Ella mateixa diu que és molt cansat trobar-se amb les traves burocràtiques en l’organització de la mostra valldoreixenca i per això entén la posició de Canals de renunciar a impulsar la Biennal a un altre municipi.

Un Pla d’Escultures per a la Biennal d’Escultura Valldoreix dels Somnis

Baqués adverteix que la Biennal d’Art Contemporani no és l’única que perilla. Creu que l’edició d’enguany de la d’escultura de Valldoreix difícilment es podrà arribar a celebrar. Explica que l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) ha apostat per la creació d’un Pla d’Escultures que fins que no estigui enllestit no garantirà la continuïtat de la mostra.

La presidenta d’Amicart explica que el gran problema és la gestió de les escultures que han restat a la vila després de les dues primeres edicions i defensa que l’entitat ha fet una proposta de recorregut escultòric a Valldoreix que, per ara, no ha tingut el vist i plau de l’EMD a l’espera del Pla. Això significa que no s’ha previst encara el trasllat de les obres existents ni la ubicació de les noves. “Estem disgustats amb la situació perquè ja ho teníem tot preparatˮ, enraona Baqués, “per tenir l’edició d’enguany hauríem d’haver fet la difusió de les bases aquest gener així que és difícil que la puguem mantenirˮ.

Susana Herrada, vocal de Cultura, explica que el Pla d’Escultures és necessari perquè és el que ha de servir per preveure les ubicacions i manteniments ja que sinó s’acumulen escultures però sense una ubicació predefinida. “Ens hem trobat que no només els guanyadors han cedit les obres i, per tant, en tenim moltes i hem de poder-les mantenir i reubicar per fer més mostres al parc de Sant Cebriàˮ, explica.

La vocal compromet una partida pressupostària al 2020 per fer-ho possible i reconeix que això suposarà uns mesos de treball, el que significa que fins a la primavera com a mínim no es tindrà el Pla i, en conseqüència, no se sabrà si es podrà celebrar l’edició de la Biennal. També preveu que les bases del concurs no depenguin només d’Amicart sinó que l’EMD hi pugui incidir. La voluntat del govern, assegura, és mantenir la mostra i, si finalment no dona temps a fer-la enguany, celebrar-la a l’any següent. No descarta dedicar-hi més pressupost.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article