Publicitat

Chucho Valdés: “Vaig estar 18 anys sense veure el meu pare, però estava 'al tanto' del que feia i em donava consells”

Foto: Captura de pantalla del vídeo

Entrevistem a Chucho Valdés amb motiu del seu concert al Teatre-Auditori emmarcat en el 47è Voll Damm Festival International de Barcelona (és el padrí del festival des del 2004). Ahir va ser l’actuació i va estrenar el seu espectacle “En família”, ja que també compta amb l’acompanyament de dos dels seus fills. També oferirà una classe magistral al Conservatori del Liceu el proper dilluns 23. Chucho no actua a l’auditori des del 2008 (fa set anys), tot i que sí va estar l’any passat en una xerrada.  Acompanyat pels seus fills, Chucho assegura que: “El que més m’agrada d’ells és que tenen un estil propi”. Pel que fa a la música cubana, la seva filla afirma que: “Cal recuperar la música cubana d’abans, de qualitat. Cal mirar enrere”.

Ara que s’han tornar a establir les relacions diplomàtiques entre Cuba i Estats Units, a més d’ajudar en la fusió de les cultures i al música, com creu que pot afectar en termes socials i econòmics?

Socials i econòmics? No en sé res! Però pel desenvolupament de la cultura penso que és fantàstic.

I en termes polítics?

Tampoc, res.

Es podria dir que Cuba és un bressol musical?

Sí, Cuba és una font musical, s’està constantment creant música.

Què significa haver tingut un pare com Bebo?

La vida m’ha donar molts premis, però crec que el premi més gran que m’ha donat Déu ha estat com Bebo. En tots els sentit, no només com a música sinó com a pare.

Vas estar 18 anys sense poder veure’l, com ho vas dur?

Sí, només ens enviàvem cartes. Al final ens vam poder veure en un concert que vaig fer.

Li agradava la teva música? Què et deia?

Ell sempre estava al tanto del que feia, li passava els meus discos i em donava consells des de la distància. Això està bé, podries fer allò altre, etcètera.

A què va ser degut aquest impàs sense veure-us?

Tu vols entrar en la política però jo no.

Fa temps que vius a Espanya. Què et sembla?

Sí, vaig venir amb la meva família per estar a prop del meu pare. Desgraciadament va morir, però el meu fill ja havia començat l’escola a Màlaga i ens vam quedar. Espanya m’agrada molt perquè tenim arrels espanyoles a la família.

Vas molt Cuba?

Tinc a casa Cuba i toco a Cuba de vegades també, però sobre tot treballo molt a Europa. Londres, París, etc.

Ets conegut arreu del món, a Cuba també notes el mateix respecte i admiració cap a la família Valdés?

A Cuba, Miami i en general tots els cubans d’arreu del món. Val la pena haver fet una banda com la que tenim, no hi ha hagut mai una banda com aquesta.

Notícies relacionades