El Festival Nacional de Poesia barreja actes presencials i digitals per la pandèmia

Foto: Jordi Pascual

Des d’avui i fins el primer de novembre Sant Cugat acull la 20a edició del Festival Nacional de Poesia, que enguany s’ha hagut d’adaptar a la pandèmia amb 10 propostes presencials i 20 de digitals. Avui a les set de la tarda a l’Ateneu es realitza la primera activitat, un cicle dedicat a la poeta Sylvia Plath amb Núria Busquet, però el plat gros serà, com cada any, la cloenda, amb la Nit de la poesia, enguany dirigida per Maria Antònia Massanet.

Prenent el vers de Maria-Mercè Marçal “tot era una selva de paraules”, la Nit de la Poesia pretén ser una reflexió sobre el medi ambient i l’emergència climàtica de la mà dels poetes Lluís Calvo, Ben Clark, Laia Llobera, Arnau Orobitg, Chus Pato, Josep Porcar i Maria Sánchez. Els acompanyaran visuals d’Antònia Roig i la música de Lu Rois. Se celebrarà a les vuit del vespre al Teatre-Auditori.

Tot i l’acte d’avui a l’Ateneu, la ruta literària organitzada per l’associació ciutadana Gabriel Ferrater el dia 11 i la primera càpsula poètica d’autors santcugatencs el dia 13, l’acte inaugural serà el 14 d’octubre al Teatre-Auditori amb un homenatge a Josep Carner en el 50è aniversari de la seva mort. Estarà dirigit per Jordi Bosch, que considera que condensar l’obra de Carner en una hora només pot significar fer-ne una petita pinzellada. La tria poètica serà a càrrec de Roger Canadell i té un repartiment format per Emma Vilarasau, Jordi Boixaderas i Carme Fortuny.

Les càpsules digitals que s’emetran gairebé cada dia a les vuit del vespre al canal de YouTube de l’Ajuntament estan coordinats per Jordi Lara, que explica que aquesta iniciativa busca aprofitar els avantatges de la comunicació audiovisual i així apropar-se a un públic més jove. “El Festival és la llavor de l’inici d’un festival de videopoesia”, ha reivindicat Lara en la presentació del Festival aquest dilluns encoratjant l’Ajuntament a explorar aquesta fórmula en edicions futures.

La proposta poètica de la 20a edició és possible també gràcies a la participació de l’associació ciutadana Gabriel Ferrater i l’associació d’artistes FirArt, que hi fan aportacions en alguns actes. A més, aquesta edició pretén visibilitzar poetes emergents com Juana Dolores Romero, Lucia Pietrelli, Joan Deusa, Anna Gas, Xavier Mas Craviotto, Carla Fajardo i Chantal Poch. També servirà per presentar el nou espectacle d’Enric Casasses, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020, i el llibre Pare què farem de la mare morta d’Antònia Vicens, premi Nacional de Cultura i premio Nacional de Poesía.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha reivindicat el Festival en un any en què considera que la poesia és més necessària que mai. Tant ella com la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, han explicat que l’Ajuntament ha fet esforços per mantenir la cultura viva, amb adaptacions com la que s’ha aplicat al Festival Nacional de Poesia. Madrona ha explicat que alguns canvis com les càpsules audiovisuals tindran continuïtat més enllà d’aquesta edició. Pots consultar el programa complet aquí.

Regularització de la subvenció

La Sindicatura de Comptes va advertir al seu informe del 2018 que s’havia de revisar la fórmula de coorganització del Festival, fins llavors fet conjuntament per la Institució de les Lletres Catalanes i el Teatre-Auditori (Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural) amb l’atorgament d’una subvenció directa. La Sindicatura considerava que aquesta fórmula era incorrecta.

Per això al 2019 es va optar per un conveni marc d’un únic any abans de donar pas a la subvenció de concurrència competitiva d’enguany. Tal com va explicar elCugatenc, aquesta fórmula va ser comunicada per la ILC al gener i tenia el handicap de la concurrència pública, és a dir, que qualsevol altre ajuntament s’hi podia presentar per aconseguir que la ILC pagués la meitat del festival.

Davant l’anunci de dissolució de l’OAMCC després de la dimissió de Pep Tugues a finals de l’any passat i la no concreció de la nova estructura per gestionar el Teatre-Auditori, ha estat l’Ajuntament qui directament ha tramitat la subvenció amb un projecte que posava en valor la continuïtat a la ciutat que ha acollit el festival durant els darrers 20 anys. Madrona assegura que aquesta és la fórmula que se seguirà d’ara endavant.

Notícies relacionades