El Festival Nacional de Poesia redefineix la Nit de Poesia després de la renúncia de Sam Abrams

Foto: Jordi Pascual

Del 9 d’octubre al 9 de novembre Sant Cugat torna a acollir el Festival Nacional de Poesia, organitzat per la Generalitat, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), l’Ajuntament i el Teatre-Auditori, i ho fa amb una gran novetat, la redefinició de la Nit de Poesia, que se celebrarà el 17 d’octubre a les 20:30h., sota la direcció de Jordi Lara. L’acte pretén posar en valor la vivència de la poesia amb persones que, a través de les seves vivències personals, poden assegurar que la poesia els ha salvat la vida. És una aproximació a la poesia a través de qui no té l’etiqueta de poeta. I això ha portat Lara a convidar el traper Lildami.

Aquesta redefinició arriba després que al juliol el poeta santcugatenc Sam Abrams dimitís de la direcció de la Nit de Poesia “per motius moralsˮ en considerar que el relleu a l’Ajuntament i a l’ILC han suposat una rebaixa del nivell cultural tot i no haver parlat amb la nova regidora de Cultura, Esther Madrona, ni amb el nou director de l’ILC, Oriol Ponsatí-Murlà. Això ha portat tots dos representants a dir en la presentació del festival que desconeixen els motius de fons de la decisió i que ara per ara no han aconseguit contactar amb Abrams per parlar-ne.

Amb la renúncia d’Abrams, Lara ha hagut de posar-se mans a l’obra en la redefinició de la Nit de Poesia, que, diu, ha reconstruït des de zero sense tenir en compte la proposta inicial i optant per un format que qualifica d’arriscat. Ponsatí-Murlà confia en la nova aposta i defensa la decisió d’haver redefinit el projecte tot dient que no tindria sentit que una altra persona agafés les idees d’Abrams i en fes una adaptació.

El festival s’inaugurarà el 15 d’octubre, després de quatre actes previs. A les 19h. a la Biblioteca Gabriel Ferrater començarà l’exposició L’Esquerda, de la fotògrafa santcugatenca Amanda Bernal, que és l’autora de la imatge del festival aquest any. Paral·lelament al mateix lloc s’iniciarà l’exposició Les teves mans. Homenatge a Joan Brossa, organitzada per l’associació d’artistes Firart, que enguany celebra el seu 25è aniversari. L’acte inaugural serà el 15 d’octubre a les 20:30h. al Teatre-Auditori i estarà dedicat a l’exili del 1939.

Entre les propostes també destaquen diversos actes que es faran el 19 d’octubre: el de poetes joves La fam i el desig, el Qui té por de Marta Pessarrodona? i Recer d’amors. Nit de poesia LGBTQ catalana. La programació també recull diverses activitats al voltant de l’any Joan Brossa. Pots consultar la programació completa aquí.

Un núvol com a imatge

Bernal ha il·lustrat la dinovena edició del Festival Nacional de Poesia amb una fotografia en blanc i negre d’un núvol atrapat entre muntanyes. Reivindica el núvol com un element mutable i un objecte que no es pot posseir i, en conseqüència, símbol d’un espai oníric que permet parlar d’oblit i incertesa. Com amb la poesia, la seva exposició, que tindrà dues visites guiades, convida a submergir-se en les imatges i apropiar-se de l’espai.

El director del Teatre-Auditori, Pep Tugues, diu que l’objectiu del festival és arribar a públics diversos sensibles d’escoltar poesia i per això hi ha propostes diferents. “Volem que la ciutat visqui la poesia intensamentˮ, reivindica, tot agraint la participació d’entitats i empreses que amb propostes i patrocinis permeten la realització d’algunes de les activitats recollides al programa.

Notícies relacionades